www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


ESENKÖYLÜLER İKNA EDİLMELİ

.


 

İnegöl’e bağlı Esenköy Mahallesi’nde bulunan kaynak suyun, içme suyu ihtiyacı olduğu gerekçesiyle Yeniceköy’e aktarılma çalışmasına tepkiler yaklaşık 10 gündür sürüyor. Esenköylüler BUSKİ ekiplerinin çalışma yapmasına izin vermiyor, gün boyu nöbetteler. Esenköylülerin bu tutumu nedeniyle bir haftadır Jandarma ekipleri de köyde hazır kıta bekliyor.

Aslına bakarsanız su tartışmalarının bu noktaya gelmesinin ana nedeni diyalogsuzluk. Zira birkaç gün önce davet üzerine gittiğim Esenköy’de vatandaşların ağzından konuyu bire bir dinlediğimde, Esenköylülerin tepkisinin Yenice Mahallesi’ne su verilmesine değil, suyun özel bir kuruluşa satılmasından kaynaklı olduğunu anladım.

O gün meydanda kar yağışı ve soğuk havaya rağmen 90 yaşındaki nineden, 1 yaşındaki bebeğiyle meydana inmiş kadınları gördüm. Durduk yerde bu insanlar neden soğuk havada eylem yapsınlar ki… Elbet bir endişeleri var. Onların endişelerini dindirmeye daha doğrusu ikna edilmeye ihtiyacı var. Onları ikna edecek kişide hiç şüphesiz Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’tır

Başkan Aktaş’ın mutlak suretle Esenköylülerle bir araya gelip, “kardeşlerim hemşerilerim, bizim sizin suyunuzu satmak gibi bir niyetimiz yok, asıl amacımız zaman zaman su sorunu yaşayan Yenice halkını bu sıkıntıdan kurtarmak” demelidir.

İnanıyorum ki, sadece bu kısacık cümle bile Esenköylüleri eylemlerinden vazgeçirmeye ikna etmeye yetecektir.

Esenköy halkından İnegöl’de yaşayanların birçoğunu tanıyorum, hepsi güzel ve paylaşımcı insanlar. Kaldı ki Başkan Aktaş’ta İnegöl’de görev yaptığı süreçte, Boşnaklara önemli katkılar koymuş, değer vermiş, onların problemlerinde yanlarında olmuş biridir.

Bu konuda önceki gün Esenköy’lü olan eski belediye başkan yardımcısı Adil Kansu’nun da dikkat çeken bir açıklaması oldu. Kansu, BUSKİ’nin suyu Yenicelilere vermek amacıyla çalışma yaptığını, iddia edildiği gibi özel bir şirkete satılmasının kesinlikle söz konusu olmadığını savundu. Ve öyle bir şey olduğunda bizzat kendisinde köylülerle birlikte hareket edeceğini deklare etti. Esenköy’lü olan Adil Kansu’nun bu sözleri bence ikna edici, ama yinede birinci ağızdan benzer açıklamanın Başkan Aktaş tarafından da tekrarlanması icap eder.

Bu arada Esenköy’lü olan Ak Parti İl Başkanı Ayhan Salman’ında köylülerin yüreğine su serpen benzer açıklama yapması icap eder ki bu daha da etkili olur.

Son olarak şunu da ilave edeyim, Boşnak milletini Bosna’dan biliyoruz. Sırplara karşı yokluklar içerisinde inanılmaz mücadele verdiler.  Canlarını verdiler, ama topraklarını vermediler. İnat ve mücadeleci bir millet. Bu nedenle sularını özel bir şirkete kesinlikle satılmasına izin vermeyeceklerdir. Ama Yeniceli komşularıyla sularını paylaşacak kadar cömert ve asil bir millettir.

BEN BİLMEM YETKİLİLER BİLİR

Bu arada hazır Yenice’den söz etmişken, bir konuya daha dikkat çekmek istiyorum. Yenice kendine has belde iken Yenicelilere ait bir belediyesi vardı ve hizmetlerin tamamı o belediye kanalıyla görülüyordu. Beldenin kapanması ve büyükşehir yasasını yürürlüğe girmesi ile hizmetlerin bir kısmı İnegöl Belediyesi’nden, bir kısmı Bursa Büyükşehir Belediyesi eliyle verilmeye başladı. Şuan kapanan diğer belde belediyelerinde durum nasıl bilmiyorum ama, Yenice’de ulaşım bir başka kooperatif tarafından işletiliyor. Bu nedenle de ulaşımla ilgili vatandaşlar farklı bir kart kullanmak zorunda kalıyor. Bu kartların dolum yerleri de çok kısıtlı sayıda. Halkımızdan bu konuda şikayetler var. Bu konuda ne gibi çözüm bulunur bilemiyorum, ama belki yetkililer bilir