www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


ESNAF ZOR DURUMDA

Esnaf ve sanatkarlar ülkemizin bel kemiğidir. Ancak esnaf pandemi döneminde büyük sıkıntıların içerisinde kalmıştır....


Tüm insanlığı tehdit eden korona virüs, can almaya devam ederken, küçük büyük tüm ekonomileri de ciddi manada etkiliyor. Ekonomileri devasa ülkeler bile pandemi döneminde vatandaşlarına yetişmekte zorlanıyor.

Ülkemizdeki durum ise gerçekten vahim. Özellikle hizmet sektörü çok zor durumda. Lokantalar, kafeler, kahvehaneler, eğlence mekanları  vs. pandemi nedeniyle uzun zamandır kapalı.

10 binlerce işyeri sahibi ve yine bu sektörde çalışan yaklaşık 2 milyona yakın insan işsiz kalmış durumda. Kiraların 1500 ila 10 bin lira arasında değişen bu işletmeleri, 500-750 TL’lik kira yardımıyla ayakta tutmak mümkün değil.

Hizmet sektöründe çalışan ve şu ara işsiz kalan kesim, belki başka sektörde iş bulup geçimini sağlar, ama işyeri sahipleri umutla hükümetin kararını bekliyor. Artık bıçak kemiğe dayanmış durumda. Zaten bıçak sırtı yaşayan esnaf, yıkıldı yıkılacak…

Esnafların üye olduğu ilgili odaların temsilcileri ise, üyelerinin yaşadığı sıkıntıları yakinen bilseler de, şuana kadar bu sıkıntıları ifade eden İnegöl özelinde herhangi bir açıklama yapmış değiller. Zira işyerleri kapalı bazı esnaf arkadaşlarımızın sosyal medyadan oda başkanlarına sitem dolu paylaşımlarını görmekteyim.

Bu bağlamda işyerleri kapalı esnaflarımızın yaşadığı ekonomik sıkıntıların daha üst perdeden dile getirilmesi için oda başkanlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve siyasetçilerin harekete geçmesi, alınacak maske mesafe önlemleri ile kapalı işyerlerinin açılması sağlanmalıdır.

“ALIŞVERİŞİNİ YEREL ESNAFTAN YAP”

Yine ilçemizde küçük esnaf ve sanatkârın desteklenmesi için bir çalışma yapılmasının isabetli olacağı kanaatindeyim.

“Alışverişini yerel esnaftan yap” sloganını tüm ilçe geneline yayarak halkımızı yerel esnaftan alışverişe teşvik edebiliriz.

Pandemi döneminde hafta sonu kapalı olan küçük esnaflarımızın sattığı birçok ürünün(tencere, tava hırdavat, giyisi vs.) İnegöl’ün dört bir yanına yayılmış zincir alışveriş marketlerinin raflarında satıldığını ve bu yolla küçük esnafa büyük bir darbe vurulduğunu görmekteyiz.

İşte bu durumun önüne geçmek için yukarıda belirttiğim üzere ilgili odalar ve STK’lar ile siyasi parti temsilcilerinin İnegöl Belediyesi’nin öncülüğünde kurulacak platformda bir araya gelerek yerel esnafına sahip çıkması elzemdir.

Saadet Partisi İlçe Başkanı Hasan Eroğlu’nun geçtiğimiz günlerde dile getirdiği gibi, belediyemiz kendisine ait muhtelif yerlerdeki billboardları kullanarak bu işin fitilini ateşleyebilir.

 Yine yazılı ve görsel medya bu işte kullanılabilir. İnegöl’deki küçük esnafların bu birlikteliğe, bu desteğe gerçekten ihtiyacı var. Dilerim bu konuda İnegöl duyarsız kalmaz ve tez zamanda harekete geçer…