www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


ESNAFA SAHİP ÇIKILMALI

ESNAFA SAHİP ÇIKILMALI


İnegöl’ün tarihi yapılarından beylik hanı, geçtiğimiz Pazar sabahı henüz bilinmeyen bir nedenle yanarak küle döndü. Birkaç saatlik yangın onlarca esnafımıza ile işyeri sahiplerine milyon TL’ye varan zarar verdi. Yangının sabaha karşı çıkması bir çok dedikoduya sebep olsa da, trafiğin yoğun olduğu bir saatte çıkmaması da belki Allah’ın bir lütfu…

Tabi yangın sonrası İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş olmak üzere, siyasiler ve esnaf odalarının temsilcileri de olay yerine gelerek incelemelerde bulundular. Siyasiler mağdur esnafımız için çeşitli girişimlerin olacağını belirtirken, önceki gün ilçemize gelen büyükşehir belediye başkanı Recep Altepe, tarihi yapının büyükşehir ve devletin imkânları ile kısa sürede yapılabileceğini söyledi. Açıklamalara göre tarihi yapının yeniden yapılıp teslim edilmesi bir yılı bulacak.

 

Ancak bir yıl esnafımız için uzun bir süre. Esnafımız bu bir yıl içerisinde ne yer ne içer evine nasıl ekmek götürür. Zira esnafımız malını, tezgâhını her şeyini kaybetmiştir. Yani esnafımız mağdurdur, ama bir o kadarda mağrurdur. İhtiyacı olsa da istemeye çekinir. Bu nedenle İnegöl Belediyesi mutlak suretle, esnafımıza sahip çıkmalı, onları toplayıp taleplerini dinlemelidir.

 PEKİ, ESNAFIMIZ İÇİN KISA VADEDE NELER YAPILABİLİR?

 Şuan para kazanamadıkları için evine ekmek götüremeyen esnafımıza kış süresince doğalgaz ya da kömür ve erzak yardımı yapılabilir,

 Uzun vadeli faizsiz kredi imkânı sunulabilir,

 Devlete ve belediyeye olan tüm borçları işyerleri yapılıncaya kadar ertelenebilir,

 Tarihi han yapılıncaya kadar, esnafımızın ekmeğini kazanacağı yine çarşı merkezine yakın bir alanda, barakadan da olsa işyerleri yapılabilir.

 Bunun için en uygun yer şuan otopark olarak kullanılan uzun sokak ile gençlik merkezinin arasındaki alandır. Bu alana yapılacak barakalar, yer talep eden esnafımız için geçici mekan olarak kullanılabilir.

 Bunun dışında Yapı Kredi Bankasının karşısındaki boş alan aynı şekilde değerlendirilebilir. Teklif ettiğim alanlar otopark ya da insanların dinlediği mekan olduğundan kabul görmeyebilir. Ama asıl olan insanların evlerine ekmek götürmeleri rızkını kazanmalarıdır.

  Bu nedenle belediyenin bu alanın birinden feragat etmesi ve mağdur esnafımıza tahsis etmesinin makul olacağını ve kamuoyundan destek göreceğini ümit ediyorum.