www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


FUAR NEREYE YAPILMALI?


 

Mobilya, İnegöl için artık vazgeçilmesi mümkün olmayan bir sektör haline geldi.Son 10 yılda atölyeden fabrikaya dönüşen, onlarca firma türedi İnegöl´de. Firmalar büyüdükçe mobilya sektörünün İnegöl´e sağladığı katma değerde aynı oranda arttı.

Mobilya sektörümüm gelişip büyümesinde yerel yönetimlerin katkılarını unutmamak lazım.  Yine mobilya ile iştigal eden STK´ların ortaya koyduğu projeler ve fikirlerde,mobilyayı  lokomotif sektör haline getirenler nedenler arasında.

Binlerce insanın ekmek yediği mobilya sektörünün önü, hem yurt içinde hem de yurt dışında ardına kadar açık.Firma temsilcileri fuarlardan fuarlara koşuyor. İhracat yapan firma sayısı ve ihracatımızher geçen gün artıyor.

Mobiliyum AVM İnegöl´e çok büyük değer kattı, yine inşaatı süren iki mobilya AVM daha önümüzdeki yıllarda hizmete açılacak. Aracıyla batı yönünden gelenler, ilçemize yaklaştığında sağlı sollu mobilya AVM´leri ve mağazaları gördüğünde İnegöl´ün bir mobilya kenti olduğunu çok rahat anlayabiliyor.

Tabi tüm bu güzelliklerin başını çeken bana göre MODEF fuarlarıdır. İhracatımız, atölyelerden fabrikalara dönüşümüz, istihdamın ve gelirlerin artışı mağazalaşmalar hep firmalarımızın fuarlarda boy göstermesiyle ilintili. Ancak Perşembe pazaryerinde başlayan MODEF fuarları şimdilerde 25 bin metre kare alanlarda kurulsa da yetmez oldu. Fuar alanı ihtiyacı karşılayamıyor.

MODEF Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ,geçtiğimiz günlerde basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda bu gerçeği bir kez daha dile getirdi. ?İnegöl´e yeni bir fuar alanı şart?

Ancak fuar merkeziyle ilgili 60-70 milyon TL´lik bir bütçeden bahsediliyor. Bu para ama mobilyacının cebinden, ama devlet destekleriyle bir şekilde bulunur da, fuar nereye yapılacak bu konu biraz göreceli.

Yeni fuarın İnegöl´e yapılmasını savunanların en önemli gerekçelerinden biri, fuar günlerinde İnegöl´de bir bayram havasının estiği. Sadece fuara giren mobilyacıların değil, tüm mobilyacıların ve hatta farklı sektörlerdeki birçok esnafın da fuarlardan nasiplendiği ifade edilmekte.

Ancak bunun aksini düşünenlerde var. Yani yeni fuar alanının Bursa´ya yapılmasını savunan mobilyacı sayısı daaz değil.

Farklı düşünen bu mobilyacılar, bu zamana kadar yapılan fuarlarda hep otel sorunu yaşandığını ve gelen misafirlerin rahat edemediğini, Bursa´nın davet edilenler için daha cazip ve merak edilen bir şehir olduğunu söylüyorlar.

Aslına bakarsanız, fuar nereye yapılırsa yapılsın, önemli olan doğru alıcıların fuarlara davet edilmesi ve büyük beklenti içerisinde olan firmaların fuarlardan memnun ayrılması.

Bu zamana kadar doğru dürüst profesyonel alıcı getirilemediğini birçok kez işittim. Özellikle de MODEF EXPO fuarlarına gelenler arasında konfeksiyoncuların ve ayakkabıcıların olduğunu biliyorum.

Asıl olan MODEF´in firmalara yeni müşteriler bulup getirmesi. Var olan müşteriler zaten bir şekilde firmaların davetine icabet ediyor.Asıl olan oku doğru adrese yollamak.