www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


FUAR BURSA`YA MI YAPILACAK?

FUAR BURSA`YA MI YAPILACAK?


İnegöl mobilyasının Türkiye`de ve dünyada tanınmasında, ihracatın artmasında ve firmaların büyümesinde hiç şüphesiz fuarların payı çok büyük. Tabi firmalarımız büyüdükçe, fuarlar talebi karşılayamaz hale geldi. Bunun neticesinde perşembe pazaryerinde başlayan fuarlar, şimdilerde 25 bin m2`lik alanlarda kuruluyor. Hatta o da yetmiyor ilâve çadır kurularak, talepler karşılanmaya çalışılıyor.

Şimdilerde yerel yönetimin yani İnegöl Belediyesi`nin ve mobilyacıların gündeminde çok daha büyük ölçekte yeni bir fuar alanı var.  Yeni fuar merkezinin İnegöl`e yapılmasına ilişkin belediye, İTSO ve mobilyacılar odası mutabık. Tüm kurumlar ve mobilyacılar, fuarın İnegöl`e yapılmasının şehre büyük katkı sağlayacağı inancında.

Ancak fuar alanını yapmak, şuan mevcut kurumların bütçeleri ile mümkün gözükmüyor. Bu konuda Bursa Büyükşehir Belediyesi`nin de taşın altına elini koyması isteniyor.

Ancak dün açılan 32. MODEF EXPO fuarında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve özelliklede Bursa Valisi Münir Karaloğlu, fuarla ilgili net konuştular.

Başkan Altepe, yeni fuarın adresine dair net bir tüyo vermese de, Milano fuarından bahsedip, insanların 100 km uzaklıktan fuara geldiğini ifade etmesi, fuar alanının Bursa`ya yapılacağına dair bir ince mesajdır.

Fuar yeri konusunda Vali Münir Karaloğlu ise daha net konuştu. "2 fuar için 100 bin m2 alanı kapatamazsınız" diyen Karaloğlu, "Türkiye koşullarında bir ilçede 25 bin metrekare fuar alanının olması büyük bir vizyondur. Her kimin emeği geçtiyse ellerine sağlık. Ama artık büyük fotoğrafın içerisinde İnegöl Bursa’dan, Bursa da İnegöl’den istifade etmek durumundadır. Burada birbirimizi kıskanmak veya birbirimize çelme takmak durumunda değiliz, sinerji oluşturmak durumundayız. İnegöl’de senede 2 fuar için 100 bin metrekare kapatamazsınız, ama Bursa Fuarcılığı için Bursa Büyükşehir Belediyesi, BTSO, İnegöl Belediyesi, İTSO, İnegöl Mobilyacılar Odası işbirliği yaparak yılda 15-20 fuarın yapıldığı Türkiye’de örnek bir fuar alanı yapabiliriz."

Şahsen fuarın Bursa`ya yapılmasına dair verilen Milano örneğini çok manidar buldum. Madem insanlar fuar için 100 km uzaklıktan gelebiliyor, o zaman fuar alanını İnegöl`e yapalım, insanlar nasıl olsa mesafe gözetmiyor. Kaldı ki İnegöl`de artık Osmangazi, ya da Nilüfer gibi Bursa`nın merkez ilçesi.

Ama görünen o ki, İnegöl Belediyesi`nin gelirlerini elinden alan Bursa`nın hedefinde şimdi fuar pastası var.

Kaldırımları yeşil beyaz boyayarak ilçemize hizmet verdiğini zanneden Bursa Büyükşehir Belediyesi`nin, İnegöl`ün kendi gücüyle elde ettiği kazanımları tek tek elinden alması kabul edilemez.

Birilerinin çıkıp Bursa`nın ağalarına "yeter çok fazla oldunuz" deme zamanı gelmiştir. Her yapılacak projede, "biz biriz, aynı şehrin bir parçasıyız" şeklinde janjanlı ve masumane cümlelerle İnegöllülere kündeye getiremezsiniz.

İnegöl`deki iktidar temsilcilerinden bu konuda bir dik duruş sergilemelerini beklemiyorum. Ama gerek muhalefet partilerinin temsilcileri, gerek STK`lar, gerekse de İnegöl medyası avazı çıktığı kadar bağırmalıdır.