www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


HAFİF RAYLI SİSTEME İHTİYAÇ VAR MI?

HAFİF RAYLI SİSTEME İHTİYAÇ VAR MI?


İnegöl Belediyesi`nin Eskişehir`de gerçekleştirdiği 2014 yılı değerlendirme toplantısında BURULAŞ vasıtası ile ilçemize hafif raylı sistem kazandırılacağı müjdelendi.

Hafif raylı sistem müjdesi, ilçe halkında bir anda heyecan uyandırdı. Evet ilçenin dört bir yanını dolaşacak olan ipek böceği görüntüsündeki o uzun araç, görsellik açısından İnegöl`e değer katacak.

Peki İnegöl`e hafif raylı sistemi kazandırmak isteyen yetkililer,  acaba hiç ilçe halkından ulaşımla görüş aldı mı? Mesela toplu taşımada en ciddi sorun nedir diye bir araştırma yapıldı mı?

İnegöl merkezde toplu ulaşım araçlarını kullanan biri değilim, ama gazeteci olmam hasebiyle toplu taşıma da yaşanan sorunları az çok biliyorum.

Bu sorunların başında hiç şüphesiz konforlu yolculuk ve zaman kaybı geliyor. Fatih Camii civarından halk otobüsüne binen bir yolcu, yaklaşık 40-45 dakika sonra TOKİ`ye varıyor, benzer durum Alanyurt`a gidiş ve gelişlerde de aynı.

 Yine 21. Yüzyıl Türkiye`sinde insanların uzak yakın fark etmez, ayakta yolculuk yapmaması gerektiğini düşünüyorum. Yaşlısı var hastası var, herkes nezaket kurallarına uymuyor ki, zor durumda olana yerini versin. Artı parantez ücretini veren herkes oturarak yolculuk yapmak ister, bu herkesin hakkı. Birde ayakta yolculuk yapmanın riskli tarafları var. Ani frenlerde, ya da bir kaza anında, ayaktaki yolcuların, oturan yolculara göre yaralanma riskleri çok daha fazla.

Evet hafif raylı sistem, toplu taşımadaki konforlu yolculuğa bir nebze katkı sağlayacak. Ama insanlar gitmek istedikleri 10 kilometrelik yere, 45 dakika da ulaştıktan sonra böylesine yüksek maliyetli bir projenin hiç bir esprisi yok.

Bu sebepledir daha önce bir kaç kez dile getirmiştim, yine getiriyorum, İnegöl`de dolmuş taksi hizmeti hayata geçirilmelidir.

İnegöl`de ne kadar taksici esnafı varsa bunlar bir araya getirilip, dönüşümlü ring hattı ile ilçemize hizmet verme imkânı tanınmalı.

İnegöl Belediye Başkanımız Alinur Aktaş, taksiciler için çok güzel duraklar yaptı. Bu durakların bir kısmı şuan boş, bir kısmı da keyfe keder kullanılmakta.

Şayet Başkan Aktaş taksicileri bir araya getirir de, onlara şehir merkezinde ring hattı açarsa ulaşımda hem rekabet koşulları, hem konfor, hem de zaman kaybının önüne geçilebilir.

Dolmuş taksilerin İnegöl`de hizmet vermesi, aynı zaman da halk otobüslerinde yaşanan bir takım şikâyetlerinde son bulmasına vesile olacak, aynı zamanda hizmet kalitesini  de artacaktır.