www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


HER YETİM EMANETTİR


Ölüm Hak´tır, her nefs ölümü tadacaktır. Nerede, nasıl, kaş yaşında öleceğimizi yalnıca yüce yaradan bilebilir.

Anne karnında bir cenin iken ölenler olduğu gibi, doğum esnasında ölenler, çocuk yaşta ölenler, genç, orta ya da ihtiyar diye tabir edilen yaşlarda ölenlere her gün şahit olmaktayız.

Her doğan insan anne babasına ve yakınlarına sevinç yaşattığı gibi, her ölen insanda yakınlarına büyük acılar yaşatır. En büyük acı ise evlat acısı derler. Allah kimseye bu acıyı yataşmasın. Amin

Tabi evlat acısı kadar, anne ve babayı kaybedip, yetim ve öksüz kalmak,  o küçük yüreklerde bir ömür anne ve baba hasreti yaşamakta çok büyük bir acı olsa gerek. Allah hiçbir insanı, çocuk yaşta anne ve babasız da bırakmasın?Amin.

Ancak bugün dünyamızda anne ve babasını yitirip yetim ve öksüz kalmış yüzbinlerce çocuk var.

Bu çocukları yetim ve öksüz bırakan sebeplerin en başında ise kahrolası savaşlar ve terör olayları geliyor.  Kazalar, doğal afetler vs. sebeplerde ardı sıra.

Anne ve babası ölmüş sahip çıkılmayan yavruların hamisi olmak, onların temiz ellerde yetişip insanlığa faydalı bireyler olmasını sağlamak ise iyi yürekli ve vicdanlı insanlara düşüyor.

Ölüm gibi mutlak kaderi yaşamış ve yaşayacak olan insanların geride kalmış evlatlarına(yetimlerine)sahip çıkmak, Yüce Peygamberimizinde en önemli nasihatlarından biri.

Küçük yaşta yetim ve öksüz kalarak amcası ve dedesinin himayesinde büyüyen Peygamberimiz, yetim başını okşanmanın bile sevap olduğunu bildirerek, yetimlere sahip çıkmamızı tavsiye etmiştir.

Ülkemizde ve tüm dünyadaki ırk, renk, din, dil gözetmeksizin yetimlere sahip çıkan onları güvenli barınaklarda koruyup gözeten, onların karınlarını doyurup anne ve baba yokluğunu hissetirmemeye çalışan kurum ve kuruluşlar var. Hepsinden Allah razı olsun.

Özellikle Afrika ve Asya´da sırf müslüman oldukları için anne ve babaları ölüdürülüp yetim kalan çocuklara, ya da savaş ve terör sebebiyle yetim kalmış çocuklara ırkına ve rengine bakmaksızın sahip çıkan İHH gibi kuruluşlara sahip çıkmak, hangi görüşten,  hangi inançtan olursak olalım vicdan sahibi tüm insanların üzerine bir görevdir diye düşünüyorum.

İnsan denilen biz fanilerin yapacağı en güzel hayır ve iyilik, başta insan, ardından tüm yaratılmışları sevmek, korumak ve ihtiyaçlarını gidermektir.  

Allah evlatlarımızı ne bir başkasına muhtaç etsin, nede muhtaç kaldıklarında İHH ve benzeri kuruluşları başımızdan eksik etsin.

Rabbim savaşlara ve teröre sebep olanlara fısat vermesin, afetlerden bizleri muhafaza etsin, kaza ve belalar ile bizleri helak olmaktan korusun, çocuklarımızı ve nesillerimizi en güzel şekilde yetiştirmeyi vatana, millete ve tüm insanlığa en faydalı bireyler olmayı nasip etsin. Amin.