www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


HÜKÜMET DÜŞERSE İÇ SAVAŞ ÇIKAR

HÜKÜMET DÜŞERSE İÇ SAVAŞ ÇIKAR


Tarih 3 Mart 1992. Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde Türkiye’nin en büyük madencilik faciası yaşanıyor. Taş kömürü ocağında meydana gelen zincirleme patlamalarda 263 madenci yaşamını yitiriyor.

 

O yıllarda Doğru Yol Partisi ile Sosyal Demokrat Halkçı Parti iktidar ortağı. Başbakan Süleyman Demirel, SHP Genel Başkanı Erdal İnönü ise Başbakan Yardımcısı.

 

O günün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ise SHP’li Mehmet Moğultay. Yani bugünün Faruk Çelik’i.

 

Kozlu’da yaşanan bu facia sonrası, ne Başbakan Süleyman Demirel’in, ne yardımcısı Erdal İnönü’nün nede ilgili bakanın esamesi okunmuyor günlerce.

 

Ta 9 Mart tarihine kadar, yani faciadan tam 6 gün sonra. Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü çıkıyor ve bir açıklama yapıyor, “Koalisyon bozulursa, iç savaş çıkar.”

 

Bugün geldiğimiz noktada, Soma’da ki faciada 301 maden işçisi hayatını kaybetti. Acı gerçekten çok büyük.

 

Ama bugünün 1992 yılından Kozlu faciasının yaşandığı günlerden bir farkı var.

 

Bir kere Soma’da facia yaşanır yaşanmaz, Başbakan Recep Tayyio Erdoğan dahil, ilgili bakan ve müsteşarları Soma’daydı. Devlet bütün imkânlarını seferber etti ve gözü yaşlı ailelerin acısına ortak oldu.

 

İktidar açıkladı. “Ölen madencilerin yakınlarına yüklü miktarda tazminat verilecek ve sorumlular kim ise gerekenin yapılacak.”

 

Yapılamaz ise hesap sorulabilir, demokratik yollarla iktidarın dikkati çekilebilir. Ama yaşanan acı henüz taze iken, sorumlular henüz tespit edilmemişken, iktidara duyulan öfke ile memleketin huzurunu kaçırıp sokaklara dökülmek, polise taş atmak, araçları ateşe vermek kimin haddine, kimin hayrına.

 

İkincisi, Soma’da ölenlerin katili iktidar deniyor. Kim diyor, geçmiş yıllarda SHP ile, şimdilerde ise aynı çizgideki partiyle paralel görüşe sahip bir takım çapulcu.

 

Farz edelim ki çapulcular haklı, AK Parti iktidarı hayatını kaybeden 301 madencinin katili ve hesap vermesi gerekiyor. Peki Başbakan’dan hesap sormaya kalkan bu çapulcuların babaları yani sözüm ona 263 işçini katili, hesap vermiş midir. Yoksa bu çapulcular, peşinden gittikleri siyasilerin, adam öldürme hürriyetine sahip olduğuna mı inanıyor.

 

Bitiriyorum bitiriyorum bitiriyorum; 1992’de ki Kozlu Faciasından sonra SHP’li Erdal İnönü demiş ya, “Koalisyon bozulursa iç savaş çıkar” diye, alın aynısını şimdi ben diyorum hem de destekli!

Şayet AK Parti,  demokrasi dışı yollarla iktidardan düşürülürse, Maazallah iç savaş çıkar. Zira iktidarın düşmesini sabırsızlıkla bekleyen, “devletin malı deniz, yemeyen domuz” anlayışında 3 hain zümre pusuda bekliyor. Bir tarafta ergenokoncular, diğer tarafta paralelciler, öbür tarafta PKK terör örgütü yanlıları.