www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


İNEGÖL İÇİN OLMAZSA OLMAZ...

İNEGÖL İÇİN OLMAZSA OLMAZ...


İnegöl’ün lokomotif sektörü mobilya ile ilgili bu zamana kadar birçok yatırım ve girişimde bulunuldu. Kısaca hatırlarsak;

 

MODEF fuarları 6 bin m2 den 25 bin m2’ye çıkarıldı. Yılda iki kez düzenlenen mobilya fuarların tanıtımı için her yıl milyon TL’ler harcanmakta.

 

İnegöl’de Mobilya İhtisas OSB kuruldu. Fabrikaları yapmakta zorlanan sanayiciler için alternatif yollar aranıyor. Milletvekili TOKİ’yi devreye soktu. OSB’deki hak sahibi mobilyacılar şartları kabul ederse, birkaç yıl içerisinde onlarca fabrika faaliyete geçecek.

 

Uluslararası Mobilya Test Laboratuarı kuruldu. Komşu ülkelerdeki ve Türkiye’deki firmalar dünya standartlarında üretim yapmak istiyorlarsa, ürettiklerini bu laboratuarın süzgecinden geçirmesi gerekiyor.  Uluslararası bir laboratuarın kurulması İnegöl’e ayrıca değer katıyor.

 

Gümrük Müdürlüğü kuruldu. İnegöllü firmalar artık zorlanmadan İhracat yapabiliyorlar.

 

İnegöl Mobilya AVM yapım aşamasında. Türkiye’de belki eşi benzeri olmayan bir mobilya alışveriş merkezi İnegöllü sanayiciler tarafından hayata geçiriliyor. Mobilya AVM hizmete girdiğinde Türkiye’de mobilyanın kalbi İnegöl’de atacak.

 

Mobilya Müzesi 100 yıllık tarihe ışık tutacak. Dünyada ilk olduğu belirtilen mobilya müzesi ile ilgili kurulum çalışmaları sürüyor. Bu müze İnegöl mobilya tarihine ışık tutacağı gibi, ilçemize gelen sektör temsilcileri içinde dikkat çekici olacak.

 

 

Yine mobilya sektörünün canlanması adına, çeşitli yurt dışı fuar ziyaretleri düzenlendi, eğitimler ve seminerler verildi. Sanayicinin ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman yetiştirmek amacıyla çeşitli kurumlarla ortak kurslar açıldı.

 

İnegöl Mobilyasının reklam ve tanıtımı için araç giydirme projesi hayata geçirildi.

 

İşadamı Mehmet Yıldız’ın yaptırdığı Türkiye’nin en büyük mesleği eğitim kampusun de mobilya sektörünün gelişmesine yönelik bölümlerin açılmasına karar verildi.

 

Sektörün daha iyi temsili ve idaresi için, İnegöl’ün en etkili STK’sı olan İTSO seçimlerinde mobilya sanayicileri mücadele verdi.

 

Mobilya sektörünün gelişimine ve ilerlemesine ilişkin aklıma gelmeyen belki bir çok farklı çalışma daha yapıldı ve yapılmaya devam ediyor.

 

Mobilya ile ilgili yapılan tüm doğrular bir tarafa, İnegöl’ün artık ekonomide farklı alanlara kayması ihtiyaç haline gelmiştir.

 

Zira bugün ülkemizde yaşanan küçük bir kargaşa, yani Taksim Gezi parkı olayları, zaten duraksayan ekonomimizi allak bullak etti.

 

Şuan iç piyasa, mobilya sektörü adına bitmiş durumda.  İç piyasaya çalışan firmalarda sıkıntılar hat safhada. İnegöl’ün önemli firmaları, yazın ortasında onlarca işçiyi sokağa döktü. Depolar mal çakılı, yaprak kıpırdamıyor desem abartmış olmam.

 

Demek istediğim, İnegöl artık mobilya sektörünün haricinde, alternatif sanayinin de temellerini atmalı, girişimler başlatmalıdır.

 

Bu konuda milletvekilimiz Hüseyin Şahin’in, Mobilya ile ekonomimizi ne kadar büyütebiliriz, rakamlar ortada. Mobilya bizleri çok zengin yapmadı, yapmayacakta. Geleceğin zenginlik kaynağı demir ve çelik. Bu nedenle eğer otomotiv yan sanayi ve savunma sanayisi noktasında bir çalışma yaparsak, İnegöl’ün önünü açarız. Bu nedenle artık bizlerin bu iki sektör alanında düzenlenen fuarlara katılmamız ve inceleme yapmamız gerektiğini düşünüyorum.”şeklindeki sözleri dün gibi aklımda…

 

Bugün geldiğimiz noktada Şahin’in sözünü ettiği alternatif sektörleri, ya da mobilya haricinde farklı sektörleri İnegöl’de hayata geçirmeliyiz. Bu İnegöl için olmazsa olmazdır.