www.haberyorumgazetesi.com

İsmail Özdemir


İDLİB BİLMECESİ VE SURİYE İLE SAVAŞ

Suriye rejim güçlerinin son günlerde İDLİB’deki askerlerimize saldırması ile Suriye ile tekrar savaşın eşiğine geldik. Rusya destekli Suriye rejim güçleri kasıtlı olarak Türk askerlerine ateş açıyor


      Suriye rejim güçlerinin son günlerde İDLİB’deki askerlerimize saldırması ile Suriye ile tekrar savaşın eşiğine geldik. Rusya destekli Suriye rejim güçleri kasıtlı olarak Türk askerlerine ateş açıyor.

Rusya bu saldırılar nedeniyle Suriye tarafını destekliyor. Gerekçe olarak İDLİB mutabakatına Türk tarafının uymadığını söylüyor.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in Soçi´de gerçekleştirdiği zirvede imzalanan 10 maddelik İdlib mutabakat zaptının 5. ve 6. Maddelerinde tespit edilen şu hususların gerçekleştirilmesi işinin Türkiye´ye verildiğini Putin´in açıklamalarından anlıyoruz.

5. Tüm radikal terörist gruplar silahsızlandırma bölgesinden 15 Ekim 2019’a kadar çıkarılacak.

6. Çatışan taraflara ait tüm tanklar, çok namlulu roketatarlar, toplar ve havanların da aralarında olduğu ağır silahlar 10 Ekim´de İdlib´deki silahsızlandırma bölgesinden çekilecek.

İşte bu maddelerin gerçekleşmediği iddiası ile Suriye tarafının saldırılarını meşru gören Rusya, maalesef tarihi bir hatanın içerisine girdiğini fark etmiyor.

       Aslında Türkiye bu maddelerin yerine getirilmesi için çalışma içinde. Ancak verilen süre içinde bunun tamamen gerçekleşmesi mümkün değil. Özellikle Avrupa’dan bölgeye gelmiş ve DAEŞ’e katılmış olanların geri gönderilmesi çalışmasını Türkiye yürütüyor. Bazı Avrupa ülkeleri kendi vatandaşı olan bu kişileri kabul etmiyor. Buna rağmen Türkiye bu çalışmayı devam ettiriyor. Kalanlar ve mevcut ağır silahlar için nasıl bir yol izlenecek bu belirsiz. Bazı gruplar da maalesef Türkiye’yi dinlemiyor.

      Rusya bu durumda Türkiye’ye zaman tanıması ve İDLİB mutabakatının ilgili maddelerinde süre uzatılmasına gidilmesi gerekirken bunun zor kullanarak yapılması kabul edilebilir değil.    

      Suriye topraklarına sahip çıkacaksa önce GOLAN tepelerine sahip çıksın.İsrail tarafından işgal edilen ve ABD Başkanı Trump’ın açıkladığı sözde Yüzyılın Anlaşması ile tamamen İsrail’e verilen Golan tepeleri için ne Rusya, ne İran, Ne de Suriye hiçbir ciddi itirazda bulunmazken, Türkiye’nin bölgede barışın sağlanması için yaptığı taahhütlerde gecikmesine itiraz etmesinin kabul edilebilir tarafı yok.

Hatta İsrail uçakları Suriye topraklarını bombalıyor, rejim askerlerini vuruyor.Cevap yok.

Rusya; ABD’nin, Irak ve Suriye’de kaybettiği prestiji ve alan hakimiyetini tekrar kazanması için Türkiye-İran-Rusya ittifakının bozulmasına bel bağladığını göremiyor. Eğer Türkiye NATO üyesi olarak NATO’yu bölgeye sokarsa bu işin içinden tamamen çıkılmaz.Rusya ve İran bu işten en büyük zararı görür.

      Türkiye’de, İran ve Rusya ile yürüttüğü ittifaka zarar verecek adımlardan kaçınması gerekir. Özellikle Rusya’nın hassas olduğu Ukrayna konusunda yanlış adımlar atıldığını düşünüyorum. Zamanlaması çok yanlış bir ziyaret oldu.Yine bu ziyarette Kırım konusunun gündeme getirilmesi de zamanlama açısından çok yanlış oldu. Dışişleri’nde Ukrayna ziyaretini planlayan ekip, mutlaka sorgulanmalı. Halen içeride Türkiye’ye yanlış adımlar attırmak isteyen gruplar olabilir. Rus uçağının düşürülmesi, Rus Büyükelçinin öldürülmesi ile elde edilmek istenen şeyler, şu anda Ukrayna ziyareti ile aynı amaca hizmet ediyor gibi.

       Türkiye-İran-Rusya ittifakı ile bölgede elde edilen kazanımlar ve ABD’nin bölgede başarısızlığa uğraması Siyonist çeteleri çıldırtmış durumda.Yine Türkiye’nin LİBYA’da attığı adımların başarılı olabilmesi de bu ittifakın devam etmesine bağlı.Libya’da da Rusya’nın desteğine ihtiyacımız var. Rusya’nın da Türkiye’ye ihtiyacı var.

       Türkiye’nin Mısır ile ilişkileri de düzeltmesi gerekir. Bunun için şu anda ortam müsait hale geldi. İsrail-Yunanistan beraber başladıkları Mısır’ı devre dışı bıraktılar. Bu durumdan istifade edelim ve Mısır ile ilişkileri yumuşatalım.

      Doğu Akdeniz'de İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın öncülüğündeki EastMed projesiyle Türkiye'nin devre dışı bırakılması gündemde. Yine aynı proje Rus gazına alternetif.

Özellikle Doğu Akdeniz'de İsrail'in üreteceği doğalgazı, Güney Kıbrıs ve Yunanistan işbirliğiyle Avrupa'ya ulaştıracak olan EastMed gaz hattı projesi, Doğu Akdeniz'deki doğalgazın Türkiye'yi bypass ederek Avrupa pazarına ulaştırmayı hedefliyor.Avrupa ve ABD'li bazı yetkililer söz konusu anlaşmayı desteklediklerini belirten açıklamalar yapıyor.Rus gazına mahkum kalmaktan kurtulmak istiyorlar.

Bu arada Mısır’ı devre dışı bırakarak bu üç ülkenin anlaşması,Mısır ile Türkiye’nin barışmasına zemin oluşturmakta.Ayrıca Rusya’nın K.K.T.C.yi tanıması için güçlü bir gerekçe oluşturabilir. Türkiye’nin çok hızlı hareket ederek, krizleri fırsatlara dönüştürmesi gerekiyor.