www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


İNEGÖL ŞOKTA!


Pazartesi itibari ile milletvekili adayları açıklandı. Açıklanan milletvekili adaylarını ilçemizi ilgilendiren boyutu ile değerlendirdiğimizde dağ fare doğurdu diyebiliriz. Zira parti teşkilatları ve hatta İlçe halkı, adaylar açıklandığında büyük bir şok ve şaşkınlık yaşadı. Bunu sosyal medyada yapılan yorumlardan rahatlıkla anlayabiliriz

Siyasi partilerin açıkladığı isimlere baktığımızda 24 Haziran´da ilçemizi temsilen 9 adayın olduğunu görüyoruz.  Bu isimlerin 3´ü AK Parti´den, 2´si MHP´den,  2´si İYİ Parti´den 1´i CHP´den 2´si de Saadet Partisi´nden aday gösterildi. Gelelim liste analizine.

?TEMELLİ´YE VEFASIZLIK YAPILDI

Seçimlere MHP ile seçim ittifakı yaparak giren AK Parti´nin aday adayları içerisinde en çok şans tanınan isim hiç şüphesiz eski ilçe başkanı Bülent Temelli idi. İl yöneticiliğinden istida ederek milletvekili aday adayı olan Temelli´nin adaylığına kesin gözüyle bakılıyordu. Temelli için ön görülen sıralama ise ilk 5´ti. Ancak isimler açıklandığında, başta AK Parti ilçe teşkilatları olmak üzere, tüm ilçe halkı büyük bir şok yaşadı. Zira İnegöl´ü temsilen eski ilçe yöneticisi Avukat Vildan Yılmaz Gürel aday gösterilmişti. AK Parti Vildan Yılmaz Gürel dışında, 9. Sırada Burcu Yaran´a, 10. Sırada ise İsmail Öztürk´e şans verdi. Bülent Temelli haricinde aday olma ihtimali yüksek olan eski ilçe başkanlarından Adem Demirel de listede yoktu. Kozmopolit bir ilçe olmasına karşın, İnegöl kökenli isimleri TBMM´de görmeye alışmış İnegöllüler, AK Parti listesine tepkilerini sosyal medya üzerinden yaptı.

?ERKAN DÖNMEZ´ İLK 3´E YAKIŞIRDI

CHP´de adaylığına kesin gözüyle bakılan Erkan Dönmez, 4. sırada yer aldı. İlk 3 içerisine girmek isteyen ve bu yönde ciddi kulis çalışması yapan Erkan Dönmez, Bursa il teşkilatının kurbanı oldu. İlk 3 içerisinde olması halinde seçilme şansı çok fazla olan Erkan Dönmez ile ilgili bir değişiklik söz konusu olur mu bilemiyorum. CHP´nin 3. Sıra adayı olan Mustafa Şentük´ün Nilüfer´de daha etkili olduğu biliniyor. Artı Niğdeli olması da CHP açısından ayrı bir dezavantaj. Zira İnegöl´de yaşayan Niğdeli sayısı yok denecek kadar az?İki dönem Kurşunlu Belediye Başkanlığı yapan  demokrat ve muhafazakar çizgisi olan Erkan Dönmez´in 4. Sıradan aday gösterilmesi gerek CHP ilçe teşkilat mensuplarında, büyük  üzüntü yaratmıştır.

MHP´DE ?İNKAYA´ ŞOKU

Seçimlere AK Parti ile ittifak yaparak hazırlanan MHP´de, ilçe başkanı Hayati Bedir ve Eski Ülkü Ocakları Başkanı Ümit Kaplan milletvekili adayı olarak listede yer almayı başaran isimler. Aday adayı olan MHP Eski İlçe Başkanı Fahri İnkaya´nın liste dışında kalması ise hem MHP teşkilatlarında, hem de ülkücü camia da şaşkınlığa yol açmıştır. MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman´a yakınlığı ile bilinen Fahri İnkaya´nın, Meral Akşener ile yaşanan ayrışma da Devlet Bahçeli´nin yanında saf tutması ve partiden kopmaların yaşanmaması için olağanüstü çaba sarf etmesi gözden kaçmış olacak ki, bırakın seçilebilecek yerden aday gösterilmeyi, listeye bile girememesi, MHP açısından stratejik bir hata olarak yorumlanmaktadır. İnegöllü bir isim olan Fahri İnkaya´nın ilk 2 içerisinde olması bekleniyordu.

İYİ PARTİ´DE İKİ TANIDIK İSİM

MHP ile yol ayrımına girerek Meral Akşener ile siyasi arenada yerini alan İYİ Parti, 2. Bölgede iki tanıdık isme yer verdi. Bu isimlerden biri eski ilçe başkanı Hasan Toktaş, diğeri Eski MHP Milletvekili Burhan Orhan´ın eşi Betül Bayraktar Orhan. Orhan, aynı zaman da İnegöl´ün sevilen İşadamlarından Fikri Bayraktar´ın da kızı. İnegöl´de görev yaptığı dönemde sert muhalefeti ile tanınan Hasan Toktaş, listede 2. Sırada yer alırken, Betül Bayraktar Orhan ise 6 sırada yer buldu. Hasan Toktaş´ın 2. Bölgeden 1. Sıra adayı olması bekleniyordu.

SAADET PARTİSİ´NDE ?BAYRAM´ SEVİNCİ

Seçimlere Temel Karamollaoğlu başkanlığında hazırlanan Saadet Partisi´nde aday adayı olan isimlerden 4´ü ön plana çıkmıştı. Bu isimler İsmail Özdemir, Salih Berber, Özgür Öztürk ve Fikret Bayram.  Listeler açıklandığında Saadet Partisi´nde ve İnegöl´de adeta Fikret Bayram sevinci yaşandığını gördük. İnegöl gürcü camiasının sevilen isimlerinden biri olan Fikret Bayram´ın 2. Sırada yer alması büyük bir memnuniyetle karşılandı. Mobilya ve Medya sektöründen tanıdığımız Fikret Bayram, bir dönem İHH İnegöl temsilciliği yapmış, aynı zamanda Mavi Marmara Gemisi ile Filistinli Müslümanlara yardım götürürken İsrailli askerler tarafından gözaltına alınmıştı. Saadet Partisi´nin Fikret Bayram ile İnegöl´de ciddi oy alması bekleniyor.