www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


İşaret fişeği sizi yanıltmasın

Türkiye yerel seçimlere doğru hızla ilerliyor. Cumhur ittifakını oluşturan AK Parti ve MHP, birçok il ve ilçede belediye başkan adaylarını açıkladı. Yine Millet ittifakında yer alan CHP ve İYİ Parti´de il ve ilçe belediye başkanlarını tespit edip peyderpe


Seçimler büyük kentlerde ve ilçelerde Cumhur ittifakının adayları ve Millet İttifakının adayları arasında geçecek gibi, istisnalar hariç?

Ancak Türkiye´de seçmen yerel seçimlerde olsa, ne hikmetse tercihini adaydan yana değil, liderden yana kullanıyor. Yani liderine bağlı bir seçmen, asla adayın kim olduğuna bakmaksızın mührü partisinin altına rahatlıkla vurabiliyor?

Zira Türkiye´de, lider nereyi işaret ederse, o tarafa kanalize olan bir seçmen kitlesi var. 1 Kasım seçimlerinde bunu yaşadık, 31 Mart yerel seçimlerinde bu duruma bir kez daha şahitlik edeceğiz gibi. Yarım asırlık ülkücüler, liderleri Devlet Bahçeli´nin işareti ile AK Partili adaya, 50 yıllık milli görüşçüler Erdoğan´ın işareti ile MHP adayına oy verecek. Cumhur seçmeninin oy verirken ki, vicdan sesi ise ?devletin bekası!´ olacak?

Yine ülkücü camialardan ayrılıp İYİ Parti ile yola devam eden ülkücü seçmen, 31 Mart´ta CHP adayına, yarım asırlık sosyal demokratlar ise ülkücü bir adaya gözünü kırpmadan oy verebilecek. Bu seçmenin oy verirken ki, vicdan sesi ise ?dikta rejimi! son bulsun´ olacak.

Ancak ben hem Cumhur ittifakının, hem de millet ittifakının vicdan sesine tam manası ile katılmıyorum. Evet, yerel seçimler memleketi idare edenlerin doğrularını tasdik, yanlışlarını da ikaz için bir fırsattır, ancak yerel seçimlerde kenti yönetecek olan isimlerin kim oldukları önemlidir.

Liderlerin işaret fişeğine bakarak aday tercihi yapıldığında şayet seçilen başkan ehil değil ise, milletin parasını çarçur eder, ahlaklı değil ise yolsuzluk yapar cebini doldurur, adil değil ise, ihaleleri yandaşlarına peşkeş çeker şehrin sosyo ekonomik yapıyı bozar. Buna en yakın örnek, görevden neden alındıkları açıklanamayan bazı belediye başkanlarının durumlarıdır. O başkanlarda liderlerin işareti ile aday gösterilmiş ve millet tarafından seçilmiş isimlerdi. Onlar yanlış kararlarıyla belediyeleri borç batağına sürüklediler, adaletsizlikleri ile ihaleleri yandaşlara ve yoldaşlara verdiler. Sonuç; tüm bu yanlış tercihlerin faturasını yine her zaman olduğu gibi millet olarak biz ödedik.

Hülasa, yerel seçimlerde tercihler, liderlerin işaretine, partilerin gücüne göre değil, işinde başarısını ispatlamış, ahlaklı ve adaletinden emin olunan isme göre yapılmalıdır.  Doğrusu budur.