www.haberyorumgazetesi.com

İsmail Özdemir


İSLAM BİRLİĞİ


İslam İşbirliği Teşkilatı ya da kısaca İİT, ilk olarak İslam Konferansı Örgütü adıyla, 21 Ağustos 1969 tarihinde İsrail´in işgali altında bulunan Kudüs´teki, Al-Aksa Mescidi´nin yakılmasının İslam dünyasında uyandırdığı tepki üzerine, 22?25 Eylül 1969 tarihlerinde Rabat´ta ilk kez düzenlenen İslam Zirve Konferansında alınan bir kararla kurulmuştur. Örgütün ismi 2011 Haziran ayında Astana´da düzenlenen 38. Dışişleri Bakanları Konseyi´nde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) olarak değiştirilmiştir.1970 Mart ayında Cidde´de gerçekleştirilen Birinci İslam Dışişleri Bakanları Konferansında Genel Sekreterliğin oluşturulmasına ve Sekretaryanın, Kudüs´ün kurtarılmasına kadar, Cidde´de faaliyet göstermesine karar verilmiş, ayrıca bir Genel Sekreter atanmıştır. İslâm ülkelerini çatısı altında toplamak üzere kurulan 57 üyeye sahip, Avrupa Konseyi veya Birleşmiş Milletler gibi uluslararası hukuk tüzel kişiliğini haiz bir uluslararası teşkilattır. Örgütün Amacı; İslam Dünyasının hak ve çıkarlarını korumak, Üye Devletler arasında işbirliği ve dayanışmayı güçlendirmek.

Her üç yılda bir olağan olarak yapılan zirve toplantıları dışında, olağanüstü zirve toplantıları da gerçekleştirilmiştir.Bundan önceki zirve 6-7 Şubat 2013´de Mısır´ın Başkenti Kahire´de yapılmış ve daha sonraki toplantının 14-15 Nisan 2016 tarihinde İstanbul´da yapılmasına karar verilmiştir.İstanbul´da tarihinin en yoğun katılımıyla gerçekleşen zirveden, Müslümanların Sorunlarına Çözüm Olacak hiçbir sonuç çıkmamıştır.

1-İşgal ve katliamlarına devam eden Siyonist İsrail Devleti uyarılmalı, biran önce işgal ettiği topraklardan çekilmesi istenmeliydi.

2-Müslüman ülkelerin(Türkiye dahil) İsrail ile resmi ve gayri resmi ilişkilerini kesmeleri kararı alınmalıydı.

3-2013 yılı Temmuz ayında Meşru Hükümeti ve Devlet Başkanı Mursi´yi ihtilalle deviren Mısır´ın Gayri Meşru Devlet Başkanı SİSİ kınanmalı ve en kısa zamanda Mursi ve diğer Siyasi mahkumların serbest bırakılması talep edilmeliydi. Hatta bunun için Mısır´a baskı yapılması, üyeliğinin askıya alınması gerekirdi.

4-Ermenilerin işgal ettikleri Karabağ´dan çekilmesi istenmeliydi.

5-K.K.T.C resmen tanınmalı ve teşkilata üye yapılması kararı alınmalıydı.

6-Arakan Müslümanlarına insanlık dışı muamale yapan BURMA kınanmalı ve yaptırım kararları alınmalıydı.

7-D-8 ülkelerinin başlatmış olduğu ekonomik-kültürel-siyasi ve askeri ilişkilerin geliştirlmesi bu çekirdek etrafında İslâm Birliği´nin tesis edilmesi kararlarının alınması gerekirdi.

8-Bangladeş´te devam eden katliamların durdurulması istenmeliydi.

9-Doğu Türkistan´da yaşanan katliamlar nedeniyle ÇİN uyarılmalı, gerekirse ekonomik yaptırım kararları alınmalıydı.

10-Ortak Savunma Sanayii yatırımları kararları alınmalıydı.

Türkiye´nin D-8´ler ile yakaladığı İslâm ülkelerinin lideri konumunu, bu toplantı ile kaybetmiş olduğunu maalesef hep birlikte gördük.

İsrail ile ortaklık kararı alan, AB´nin kapısında sürünen Türkiye´nin Başkanlığı´nı yapacağı

 

İİT´ten önümüzdeki dönemde de bir şey çıkmaz.Toplan-dağıl.YAZIK.