www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


İTSO´DA KILIÇLAR ÇEKİLDİ!


İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, (İTSO) hiç şüphesiz İnegöl´ün en önemli ve etkili STK´sı.  İnegöl´ün ticari hayatına yön veren işadamlarının üye olduğu İTSO´da seçimler, hep büyük bir çekişmeye sahne olmuştur.

Nisan Ayı içerisinde yapılacak seçimlerde geçmişteki seçimler gibi yine büyük bir heyecana ve çekişmeye sahne olacak gibi gözüküyor.

 Zira Metin Anıl´ı başarısız görenler, ya da ?yeter artık biraz da farklı kişiler yönetsin? düşüncesinde olanlar, her seçimde olduğu gibi bu seçimde de Metin Anıl´ın karşısına bir aday çıkarıp devirmek istiyorlar. Başkan Metin Anıl ise, her seçimde aynı stratejiyi izliyor. Yani önce grubundan çıkmanın hesabını yapıyor, ardından da mecliste oluşan tabloya göre adaylığını açıklıyor.

Görev yaptığı 30 yılı aşkın süreçte karşısına çıkmış tüm rakiplerini saf dışı bırakmayı başaran Metin Anıl, kazandığı son seçimde de hatırlanacak olursa, adaylığını açıklamamış, ancak komite seçimlerinin ardından meclisteki tabloya bakarak aday olup kazanmıştı.

İTSO´nun son seçimlerinde en ciddi çalışma yapan aday ise şuan AK Parti Bursa İl Başkanı olan Ayhan Salman idi. Karşısında ise rakip olarak işadamı Kenan Kender vardı. Mevcut Başkan Metin Anıl ise her zaman olduğu gibi derin ve sessiz çalışıyordu.

Seçimlere bir siyasi parti temsilcisi gibi hazırlanan ve propaganda yürüten Ayhan Salman ?a dönemin İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş başta olmak üzere MÜSİAD ve İNSİAD´a üye işadamları ile, AK Partili işadamları ve yine bazı siyasi partilere mensup işadamları destek vermişti. Ancak Ayhan Salman kendi grubundan çıkıp meclise giremeyince adaylık şansını yitirmiş oldu.

İTSO seçimlerinde yaşanan en ilginç olay ise, Metin Anıl´a karşı aday çıkaranlar ile Metin Anıl´a destek verenlerin sürekli yer değiştirmesi. Ya da bir sonraki seçimlerde ittifak yapması.

Mesela son seçimlerde Ayhan Salman´ı destekleyen iş adamları ile Kenan Kender´i destekleyen işadamları bu kez aynı safta yer alacağa benziyor. İTSO´ya talip olan bu ekibin adayı henüz kim belli değil, ama kulis bilgilerine göre iki isim ön plana çıkıyor.

Biri İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, diğeri Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Zeki Şahin. İkisi de rüştünü ispatlamış iki değerli isim. Bu iki isimden biri İTSO´ya aday gösterilebilir, ya da bir üçüncü bir isim ortaya çıkar, bunu zaman gösterecek.

Mevcut Başkan Metin Anıl ise her zaman olduğu gibi yine sessiz ve derinden çalışıyor. ?Aday olacak mısınız? sorularını yanıtsız bırakan,  hatta, ?varsa aday çıksın görelim? diyen Metin Anıl, diğer yandan da ekip arkadaşlarını sahaya sürmüş, dört koldan çalışmalarını yürütüyor. Metin Anıl´ın, 35 yıllık tecrübesi, cemiyet hayatında sürekli var oluşu ve seçim sonrası kucaklayıcı bir politika izlemesi onu hep bir adım önde tutuyor.

Ancak son seçimlerde Metin Anıl´ın kazanmasında rol oynayan bazı önemli isimlerin karşı grupla hareket ediyor olması, mecliste oluşacak tabloyu Metin Anıl´ın aleyhine değiştirebilir.

Adam adama markajların başladığı, üyelerin ticari diyaloglarla ikna edildiği, üye aidatlarının oy karşılığı talip olunduğu İTSO seçimleri, komite seçimlerinin ardından oluşacak meclis tablosuna göre belki tek adaylı bir seçim olacak. Bu tek aday kim olacak sorusunu cevabını ise seçim akşamı hep birlikte göreceğiz.