www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


İTSO´DA NE OLUR, NE OLMAZ


İnegöl´ün en önemli ve en etkili STK´sı olan Ticaret ve Sanayi Odası´nın meslek komite seçimleri Pazar günü yapıldı.

Günler öncesinden hazırlığına başlanan seçim çalışmalarının bir tarafında mevcut başkan Metin Anıl´ın ekibi, diğer tarafta ise Zeki Şahin´in ekibi vardı. Her iki tarafta iddialıydı. Oy kullanacak İTSO üyeleri, meclis üyesi adayları tarafından sıkı markaja alınmıştı. O gün bir oy, bir mıh gibi çok değerliydi. Zira bir oy bir komiteyi, bir komite bir başkanı belirleyecekti.

Seçim öncesi yapılan kulis çalışmaları, adam adam markajlar, siyasi baskı ve ricalar seçim günü yerini parmak hesabına bırakmıştı. Her iki tarafta en iyi şekilde çalışmasını yapmış ve kazanacağından emin görünüyordu. İki tarafında iddialı oluşu seçimi çok daha heyecanlı kılmıştı. Sabahın erken saatlerinden itibaren işadamları oylarını kullanmaya başladı. Saatler ilerledikçe heyecan artıyordu. Sandıklar açılmaya başladığında heyecan doruğa ulaşmıştı. Sandıktan çıkan sonuçlar ise kimsenin umduğu gibi değildi, zira favoriler kaybediyor, büyük sürprizler yaşanıyordu.

47 meclis üyesinin belirleneceği seçimlerde mevcut başkan Metin Anıl´ın kaleleri bir bir yıkılıyordu. Yönetim kurulunda yıllarca görev yapan Mustafa Kaynakçı ve Ömer Semiz, hatta meclis başkanı Sadık Gülerer bile sandıktan çıkamamıştı.

Yönetimindeki önemli isimleri kaybeden Metin Anıl, geçtiğimiz seçimlerde yitirdiği Rauf Koşarer ile moral buldu. Ardından mavi listenin başkan adayı Zeki Şahin´in sandıktan çıkamadığı haberi gelmişti. Mavi listeyi destekleyenler ise bir yandan Metin Anıl´ın kalelerini yıkmanın sevincini yaşarken, diğer yandan başkan adaylarının sandıktan çıkamamasının hüznünü yaşıyorlardı.

Oylar sayıldığında mavi liste 22, beyaz liste 22, turuncu liste 3 meclis üyeliği kazanmıştı. 24 meclis üyesine ulaşanın kazanacağı seçimin sonucu kimseyi mutlu etmedi.

Gözler şimdi 6 Nisan tarihinde yapılacak başkanlık seçimine çevrildi. Seçimleri mavi ve beyaz listeye karşı kazanarak büyük bir sürprize imza atan Mahmut Demirtaş ve ekibi, 6 Nisan´da yapılacak başkanlık seçiminde belirleyici rol oynayacak.

Peki Mahmut Demirtaş ve ekibi kimi destekleyecek?

Beyaz listenin başkan adayının Metin Anıl olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Mavi listenin adayı ise Zeki Şahin´in sandıktan çıkamaması nedeniyle belirsizliğini koruyor. Mavi liste için Yavuz Uğurdağ, Kenan Kender ve Halil Malkaç isimleri ön plana çıkıyor.

Tabi asıl olan burada seçimi kazanacak çoğunluğu bulmak yani en az 24 meclis üyesinin desteğini almak. İşte burada turuncu liste ile seçime giren Mahmut Demirtaş ve ekibinin tercihi önemli.

Mahmut Demirtaş AK Parti eski ilçe yöneticisi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş´a yakın bir isim. Grubundan çıkmasında Aktaş´ın rolü büyük. Zira kendisini destekleyen meslektaşlarının içerisinde, Aktaş ile çok iyi görüşen ve ticaret yapan bazı isimlerin olduğunu da yakinen bilmekteyim.

6 Nisan tarihinde yapılacak başkan seçiminde Mahmut Demirtaş ve ekibinin BŞB Başkanı Alinur Aktaş´ın işaret edeceği ismi destekleyeceğine dair kanaat ağır basıyor.

Peki, Alinur Aktaş, Metin Anıl´ı destekler mi, evet destekler. Zaten destekledi de? Seçim öncesi kulislerde Ayhan Salman ve Bülent Temelli gibi iki önemli ismin Zeki Şahin ve ekibini desteklediği konuşuluyordu. BŞB Başkanı Alinur Aktaş´ın Zeki Şahin ve ekibini desteklememesinin en önemli gerekçesi, herkesçe malum.

Peki Aktaş, mavi listenin çıkaracağı adayı destekler mi? Destekleyebilir, ancak bu adayın kim olduğu ile ilintili. Mesela MÜSİAD Başkanı Halil Malkaç, Aktaş´ın destekleyebileceği en net isimlerden biri. Hem mobilyacı, hem de iş dünyasının tecrübeli isimlerinden biri olan Malkaç´ın adaylığı mavi listedekiler tarafından da kabul görürse, sanırım Alinur Aktaş, partili çalışma arkadaşları ve MÜSİAD´lı işadamlarının ricasını kırmaz ve Mahmut Demirtaş ve ekibini Mavi listenin adayına yönlendirebilir.

Ancak Halil Malkaç´ın aday gösterilmesi ve seçilme ihtimali belirirse başta başkan Metin Anıl olmak üzere beyaz liste karşı atağa geçerek, ortak aday çıkarma konusunda uzlaşı teklif edebilir. Bu durumda turuncu liste saf dışı kalır ve mavi listenin çıkaracağı isim İTSO´nun yeni başkanı olur.

Meclis başkanı ve yönetim ise beyaz ve mavi listenin ortak kararıyla belirlenir. Tüm bunlar benim ön görülerim. Bakalım 6 Nisan´a kadar neler yaşanacak hep birlikte göreceğiz. 1 Nisan´da kaybeden olmadı, İnşallah 6 Nisan´da kazanan İnegöl ve iş dünyası olacaktır.