www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


KALDIRIM İŞGALİNE FORMÜL

KALDIRIM İŞGALİNE FORMÜL


 

İnegöl Kent Konseyi Kadınlar Meclisi kaldırım işgallerinin önlenmesine ilişkin çalışma yapmış, belediye meclisi de çalışmayı onaylayarak yasak kararı almıştı. Yasak 2 Şubat Pazartesi günü başlıyor.  Yani iki gün sonra...

Ancak belediye meclisinin yasak kararının ardından esnaf odalarından  (bakkallar, terziler ve sebzeciler)karara ilişkin bazı itirazlar geldi. 3 oda başkanı kaldırım işgaline ilişkin kendileri ile istişare yapılmadığını öne sürdü ve yasağın sıfır tolerans şeklinde olmaması gerektiğini savundu.

Diğer yandan bazı esnaflar, durumu İnegöl Ticaret Odası`na götürdü. İTSO Başkanı Metin Anıl, Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban ile görüşerek, yasağın esnetilmesini talep etti. Başkan Yardımcısı Alper Taban da, konuyu yeniden görüşebileceklerini ifade ederek açık kapı bıraktı.

Ancak bu konuda İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş`ın tavrı net gözüküyor. Aktaş ile daha önce yaptığım röportajda, kesinlikle geri dönüşü olmayan bir karar aldıklarını ifade etmişti. Dün konuya ilişkin benzer bir açıklama yapan Aktaş, karardan kesinlikle dönüş olmayacağını belirterek son noktayı koydu.

Esnaf oda başkanlarının tolerans beklediği, esnafın bırakın bizimle uğraşmayı dediği, belediye yetkililerin ise taviz vermeye yanaşmadığı kaldırım işgaline ilişkin yasak, 2 Şubat Pazartesi günü başlayacak.

Yasağın ilk günü nasıl bir manzara ile karşılaşılacak açıkçası merak ediyorum. Ama benim şöyle bir tahminim var. Pazartesi günü birçok esnaf sanki yasak yokmuşçasına hareket edecek ve yine ürünlerini kaldırıma serecek.

Tabi, zabıtalar da sabahın erken saatlerinde işgallerle ilgili çarşı bölgesine inecek ve kim işgal yaptı ise önce bir uyaracak, baktı esnaf işgale devam ediyor patlatacak cezayı.

Cezayı yiyen esnaf soluğu bağlı olduğu esnaf odasında alacak ve oda başkanından bu duruma çözüm bulmasını isteyecek. Üyelerinin hakkını savunmak isteyen oda başkanları, derhal Belediye Başkanı Alinur Aktaş`la bir araya gelecek, ama sonuç alınamayacak.

Ardından medya aracılığı ile karşılıklı mesajlar ve restleşmeler başlayacak. Bu arada zaten işleri kesat olan ve canı sıkkın esnaf, bir iki zabıtaya dikilecek ve (dilerim olmaz) sopalayacak.

Tabi konunun bu derece büyüyeceğini tahmin etmeyen başkan Aktaş, oda başkanlarıyla yeniden bir araya gelerek çözüm bulmalarını isteyecek. Oda başkanları da teşhirin eskisi gibi yani 40 cm olarak devam etmesini isteyecek. Aktaş, bu talebi kabul edecek belki ama, bu kez basına verdiği demeçleri hatırlayacak ve geri adım atması halinde basının kendisini topa tutmasından çekinerek talebi geri çevirecek.

Ama ben her iki tarafı da kurtaracak bir formül buldum. Esnaf kaldırıma çıkaracağı ürününü, yola çıkarsın. Yani araçların park ettiği alana. Böylelikle kaldırımı hiç işgal etmeden ürününü de teşhir etmiş olur. Böylelikle esnaf erer muradına, belediye başkanı ve oda başkanları çıkar kerevitlerine:)