www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İbrahim Gürbaş


Kandırıldık!!


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi başkanı Mesut Barzani tarafından açıklanan 25 Eylül´de referandum yapılacağı kararı, dünyanın gündemini meşgul ederken, dünya liderlerinden bazılarının samimi bazılarının samimiyetsiz açıklamalarını hayretle dinliyoruz.

Ha hayretle dinliyoruz da ne sonuç çıkarıyoruz?

ABD, yaklaşık 7 yıldır kurguladığı oyunu sabırla ve sinsi sinsi oynuyor. ÇÖZÜM SÜRECİ diyerek kafaya aldıkları hükümetimizi büyük bir ustalıkla bu oyunun içine çektiler. Son zamanlarda da sürekli üzerinde durdurduğumuz YPG yardımları da bu oyunun bir parçasıydı zaten. Bu silahlar YPG, Deaş ile mücadele ediyor bu nedenle gönderiliyor yalanıyla peyder pey gönderildi.

Neden?

Çünkü kurmayı planladıkları Kürdistan devletinin ordusu ve silahı olmalıydı. Ordusu olmayan devlet ABD´nin bölgede hiçbir işine yaramazdı. Çünkü Türkiye´nin bölgede yeni bir devlete izin vermeyeceğini, askeri, siyasi ve ekonomik yaptırımları uygulayacağını biliyorlardı. Askeri bir müdahale olması halinde Türkiye´ye direnç gösterebilmenin tek bir yolu vardı. Mühimmat. Onu da hallettiler. Barzani referandum yapacaklarını açıkladığında ?Demek ki ABD´nin silah yığınağı bitti? diye düşündüm. ABD bizim stratejik ortağımız ama babamızın oğlu değil. Daha önce de yazdığım gibi uluslar arası ilişkilerde dostluk yoktur, menfaatler vardır. Gördüğümüz gibi ABD menfaatleriyle hareket ediyor. Bölgedeki peşmerge gücünü artırıp, silah yardımını da hızlandırınca bölgede kendine alternatif yarattı. Şimdi eskiye uzun uzun dönmeye de gerek yok ama bu adamlar ülkemizde bazı partilerin kongrelerine bile katıldı. Biz herkesi kendimiz gibi zannedip bu numaraların hepsini yedik.

ABD´ye kızıyoruz silah gönderiyor diye. YPG terör örgütü diyoruz. ABD´nin terör örgütlerine yardım ettiğini, bunun doğru olmadığını söyleyip duruyoruz.

Peki Peşmerge´nin kışlalarımızda ağırlanarak Kobaniye gönderilmesini nasıl açıklıyoruz.

Kandırıldık!!

Fakat uluslar arası arenada kandırıldık beyanı pek de inandırıcı değil. Ülkeyi yönetenlerin kandırıldık deme şansları olmamalı. Çünkü devletin başındakiler bu kadar imkan ellerinde olmasına rağmen kandırıldık derse vatandaş ne yapsın? Dolayısıyla kim ne derse desin, kurgulanmış bir oyun oynanıyor ve biz de bu oyundan kurtulmaya çalışıyoruz.

ABD´nin referandum ile alakalı bir yorum yaptığını hiç duymadık. Referandumun durdurulması için hiçbir adımı yok. Diğer ülkeler açıklama üstüne açıklama yaparken Trump´tan bir kere bile duymadık.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan milletvekili Öztürk YILMAZ eski Musul Büyükelçisiydi. Bölgede çalışmış ve iyi tanıyan biri. Geçenlerde mecliste açıklama yaptı. Barzani´ye 24 saat verilmeli, bu sevdadan vazgeçmezse gereken yapılmalı diye. Tamam belki kolay bir karar değil müdahale. Ama milletlerarası hukuk ve Ankara Sözleşmesi´nden kaynaklanan haklarımızı kullanıp, sınır hattında muhtemel bir değişikliğin önüne geçmeliyiz. Aksi halde şimdiden kestiremeyeceğimiz daha ciddi sorunlarla mücadele etmek zorunda kalırız. Bütün bu hususları ciddi bir şekilde değerlendirip geç kalmadan Irak toprak bütünlüğü için gerekeni yapmalıyız. ?Besle kargayı oysun gözünü? demekten de kendimi alamıyorum. Devlet büyüklerimiz tabi ki her şeyin en iyisini bilirler ama artık bu numaraları yemeyelim.