www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


KELES´E GİTMEN YETERLİ-4


İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş´ın belediye sarayı inşaatındaki rant ve usulsüzlük iddialarına ilişkin yaptığı açıklamayı yorumlamaya devam ediyorum.

Başkan Aktaş, yaklaşık17 dakika süren açıklamasının sadece 2-3 dakikalık bölümünü rant iddialarına ayırmış, geriye kalan kısmında ise projenin detaylarından ve alakasız konulardan söz etmiştir.

Demagoji ve ego yüklü konuşmasında, çayını bile içmediği yüklenici firmayı, 40 yıllık ahbabı gibi savunan Başkan Aktaş, tam konuşması bitmiş vedalaşacak iken, bir gazeteci arkadaşımız ?Başkanım firma niçin 2. Kez sondaj çalışması yaptı? diye sormasıyla büyük bir şaşkınlığa uğramıştır.

Konuşması boyunca gergin ve öfkeli olanbaşkan Aktaş, gazeteci arkadaşımızdan hiç beklemediği soru gelince daha da sinirlenmiş ve ?Acaba sondaj çalışması doğrumudur, değil midir.  Türkiye´de yapılan sondaj çalışması verilmiş yapılmış projeler var.(burada doğru söylediğini düşünmüyorum) Bu bina sıradan 2 katlı depo ardiye değil. Dolayısıyla firma 3-5 bin maliyetle bunun ne olduğunu anlamaya çalışıyor. Yapılan sondajla elde edilen bulgular, aynı mı değil mi? olduğuna bakıyor. Zaten farklı bir şey olsaydı, firma derdi; arkadaş sondaj yaptırmışsın ama, burada farklı değerler çıkıyor. Ben aynı firmaya (JEMAR´I kast ediyor) Oylat´ta çalışma yaptırdım. Bir yerin altında mağara çıkıyor, 10 metre ileride sert kaya çıkıyor. Firma da, ilk projeden farklı mıdır, değimlidir diye, 3-5 bin lira maliyetle sondaj yaptırıyor. Benim başından beri söylediğim bir şey var, Elde bir proje var ve aynı ile uygulanıyor. Ne ardiyesinde ve deposunda, ne otoparkında, ne üst zemininde hiç bir şey yok. Ağaçları ve doğal ortamı koruyacağız dedik. Bütün bunlara bağlı kalarak, bir çalışma yapıyoruz. Projemizde ve detaylarında hiç bir değişiklik olmamasına rağmen, her gün temcit pilavı gibi yaz yaz yaz. İlçe halkı bizi de, bunu yazanları da biliyor. Biz birileri yazdı diye de gözümüzü budaktan sakınacak değiliz. Doğru bir istikametteyiz. İnşallah proje bittiğinde ne kadar güzel bir güzellik çıktığını göreceğiz. Benim için bu ve benzeri sorulara verilecek başka cevap yoktur. Arzu eden adalet mekanizmasını da, farklı kurum ve kuruluşlarla da çalışabilir.?

Yaklaşık 17 dakika konuşan Başkan Aktaş, basın mensuplarına teşekkür edip veda ettikten sonra açık kalan mikrofonlara düşen ses ise şuydu; ?Başkanım firma 2. Kez sondaj yaparak, sizin onayladığınız projeye güvenmemiş olmuyor mu??

Çok fazla söze hacet yok aslında. Başkan Aktaş´ın usulsüzlük ve rant iddialarına yönelik yaptığı açıklamalar, gerçekten açıklamaya muhtaç olmuştur. Ve ben bunları 4 gündür yorumlamaya çalışıyorum ve nihayet sonuncusunu yazdım.

Başkan Aktaş, anlattıklarına kendisi inanmışımıdır bilemiyorum, ama bizim günlerdir sorguladığımız ve aradığımız cevap, sondaj çalışmasının ardından mevcut projenin değişikliğe uğrayıp uğramayacağı, ya da aslına uygun uygulanıp uygulanmayacağıdır.

Doğrusu Başkan Aktaş´ın açıklamaları bizi de, kamuoyunu da tatmin etmemiştir. Zemin etüt projesinin değişeceğine, yada aslı gibi temelde işlem görmeyeceğine ve buradan büyük bir rant elde edileceğine dair endişemiz sürmektedir.

Bu konuda Başkan Aktaş´a bir çağrıda bulunuyorum; Madem çayını bile içmediğiniz firmaya 40 yıllık ahbap gibi güveniyorsunuz, o zaman projenin değişip değişmediğini, yada aslı gibi uygulanıp uygulanmadığını işin ehli olan mühendislere takip etme ve inceleme fırsatı verin. Yoksa bu iş bu haliyle yapılması halinde kafalarda soru işaretleri bir ömür kalmaya devam edecektir.  SON.