www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


KİM NEREDE NE KONUŞUYOR

KİM NEREDE NE KONUŞUYOR


2014 yılında yapılacak yerel seçimlere henüz 8 ay gibi bir süre var. Ancak ilçemizdeki siyasi partilerin aday belirleme çalışmaları şimdiden başladı bile. İnegöl’ün dört bir köşesinde kulisler yapılıyor. Hangi parti kimi aday gösterecek, ya da kimler hangi partiden aday adayı olacak, sürekli fikir jimnastiği yapılmakta.

 

Seçimlere ilişkin en çok kulislerin döndüğü mekanlar ise, Hikmet Şahin Parkı içerisindeki Sena Kafe, Kent Müzesinin karşısındaki Çınarlaraltı Çay Bahçesi ve Hükümet Konağının karşısındaki Sedir Kafe…

 

İktidar kanadının ağır topları kulislerini genelde Sedir Kafede yapıyorlar. İktidarın muhalif kanadı ise çoğunlukla Sena Kafede görülmekte. Sena Kafe yine gazetecilerin ve muhalefet partisi temsilcilerinin tercih ettiği mekânların başında geliyor. Çınarlaraltı Çay bahçesi ise siyasetin daha çok magazinselleştirildiği bir mekân olarak göze çarpmakta.

 

Biz gazetecilerin her akşam farklı siyasetçilerle ve STK temsilcileri ile genelde sahura kadar süren sohbetlerde muhatap olduğu bir takım sualler oluyor. Bu suallerin başında İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yeniden aday olup olmayacağı, ya da partisinin kendisini yeniden aday gösterip göstermeyeceği geliyor. Yine Aktaş aday gösterildiğinde, şansının olup olmadığı, MHP’nin, Saadet Partisi’nin ve CHP’nin adayı kim olacak? Partilerin en önemli kozu kim? Manavlar Derneği seçimde aktif rol alacak mı? Manavlar Derneği hangi parti’ye yakın? gibi, birçok soruya muhatap olan biz gazeteciler, henüz hiç bir şeyin netleşmediği bir ortamda, bu sorulara sağlıklı cevap verebilmiş değiliz.

 

Ama üzerinde yorum yapabildiğimiz konularda var elbet. Mesela İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yeniden aday olmak istediği, hatta seçimde herhangi bir sorun yaşamamak için dargın ya da kavgalı olduğu STK ve Medya kuruluşları ile diyaloglarını iyileştirdiği biliniyor.

 

EN ŞANSLI ADAY AKTAŞ

Aktaş’ın aday olduğunda kazanma şansı nedir sorusuna ise henüz net bir fikrim yok. Ancak Aktaş aday olacak isimler arasında en bilindik isim olacak, zira 10 yıldır vitrinde.  Birde şu var, AK Parti Ar-Ge Başkanlığı tarafından yapılan anket sonuçlarına göre Aktaş, Bursa’da en başarılı belediye başkanları sıralamasında 3. sırada yer almış. Bu sonuca göre, AK Parti’nin İnegöl Belediye Başkan adayının Alinur Aktaş olma ihtimali oldukça yüksek gözüküyor.

 

MHP’NİN KOZLARI AKSU VE KARAMAN

Son yerel seçimlerde aldığı oy oranı ile hayal kırıklığına uğrayan MHP, bu kez daha ciddi hazırlık içerisinde. Zaman zaman bir araya geldiğimiz ve seçimler üzerine fikir alışverişinde bulunduğumuz MHP İlçe Başkanı Fahri İnkaya, İnegöl’ü çok önemsediklerini, birçok isim üzerinde çalıştıklarını ve kazanacak potansiyelde bir aday ile seçime gireceklerini söylüyor. MHP’nin elinde iki önemli kozu var. Bunlardan biri Yenice Belediye Başkanı Hasan Aksu, diğeri Cerrah Belediye Başkanı İsmail Karaman. MHP her iki isimle seçimlere girdiği taktirde, oylarını ciddi oranda arttıracaktır. 

 

SAADET’TE ADAY PATLAMASI

Son yerel seçimlerden 2. çıkan Saadet Partisi, seçimlere en ciddi hazırlanan partilerin başında geliyor. İlçe Başkanı Ertan Sütçü,  Saadet Partisi’nin aday havuzunda şuan 40 ismin olduğunu ve bunların içerisinde 10 ismin ön plana çıktığını söylüyor. Saadet Partisi’nin seçimlerdeki en büyük kozu ise hiç şüphesiz karınca gibi çalışan teşkilatı. Seçimlere “Zaferden değil, seferden sorumluyuz” şuuru ile hazırlanan Saadet Partisi teşkilatı, İnegöl’de çalmadık kapı bırakmayarak, en başarılı seçim çalışmasına imza atmasını her zaman biliyor.

 

DÖNMEZ CHP’NİN OYLARINI ARTTIRIR

CHP İnegöl’de henüz seçimlere ilişkin ciddi bir hareketlilik gözükmüyor. CHP’nin seçimlerde İnegöl’de aday gösterebileceği en ciddi isimlerin başında Kurşunlu’da iki dönem başarılı işlere imza atan Belediye Başkanı Erkan Dönmez geliyor. Erkan Dönmez’in, CHP’den aday olması halinde, partisinin oylarını ciddi oranda arttıracağı tahmin ediliyor.

 

MANAVLAR ETKEN OLACAK

Yerel seçimlerin en etkili STK’sı ise hiç şüphesiz Manavlar Derneği olacak. Her akşam farklı ortamlarda bir araya gelen ve seçimlere ilişkin istişarelerde bulunan Manavlar, artık siyasette söz sahibi ve etken olmak istiyorlar. Manavların seçimlerde hangi parti ile birlikte hareket edeceği, yada başkan adayı çıkarıp çıkarmayacağı henüz belli değil. Ama Manavların desteğini alan partinin yerel seçimleri kazanacağına tüm İnegöl kamuoyu kesin gözüyle bakıyor.