www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


KORNALARIN DİLİ


 

Taksiden minibüse, traktörden otobüse, kamyondan tıra her aracın kendine has kornası var. Kornasız araç eksiktir, kornasız araç, frensiz araç kadar tehlikelidir. 

Sürücüler için korna vazgeçilmez bir aksesuardır. Araçların fabrika çıkışı orijinal kornaları vardır. Bunun dışında sürücülerin araçlarına taktırdığı birbirinden ilginç kornalar vardır ki, bunlar özellikle ağır tonajlı araçlarda bulunurlar ve öttürüldüğünde insanın aklını bile alabilir.

Peki sürücüler hangi hallerde kornaya basarlar.

Meselâdat şeklindeki bir korna, sürücülerin bazen bir uyarı için, bazende birini selamlamak için kullandığı korna türüdür. Bu sesi duyanlar yapması gerekeni anlarlar ve yaparlar.

datdat şeklindeki bir korna, uyarı niteliği taşır. Nezaket içerir. Bu kornanın sesini işitenler mesajı almıştır.

daaaaat şeklindeki korna sürücünün acelesi olduğunu ifade eder. Bu kornayı işiten kornanın sesine kulak vermeli ve gerekeni yapmalıdır.

daaaaatdaaaaat bu şekilde çalan korna iki mesaj içerir. Acelem var ve sinirliyim. Bu kornayı işitenler derhal yol vermelidir.

daaaaatdaaaaatdaaaaaat şeklindeki korna sesi, küfür ve şiddet içerir. Zira bu kornayı çalmadan önce sürücümutlaka bir kez  daaaat, bir kez de daaaatdaaaatşeklinde korna çalmıştır.Eğer kulağınıza daaaaatdaaaatdaaaatşeklinde korna sesi geldiyse, mutlaka o sese kulak verin. Ya yolu açın, ya da acele edin, yoksa kavga an meselesidir.

bir de  datdatdatdat  diye devam eden kısa kornalar vardır. Bunlar acil durumlar için çalınır. Genelde hasta taşıyan özel araç sürücüleri çalarlar. Bu tür kornalarda ciddiye alınmalıdır, malum hasta var ve yardımcı olmak gerekir.

Bir başka korna çeşidi ise, datdiridatdat, daddiridatdatdat da da şeklindeki kornalardır. Bu tür kornalar düğün konvoylarında topluca çalınan kornalardır. Bu tür kornalar bazen rahatsızlık verse de, gönülleri hoş tutmak, gelin ile damadın mutluluğu için ses etmemek gerekir.

Ancak bir korna çeşidi var ki henüz manasını çözemedim, internete girip google amcaya sordum o da bilemedi.

Bu korna çeşidi aynen şu şekilde ve kesintisiz. DAT, DAAT,  DAAAAT, DAAAAAT,  DAAAAAAAT,  DAAAAAAAAAT, DAAAAAAAAAAAAAT...şeklinde devam eder veiçerisinde taksi, minibüs, kamyonet tır ne ararsan her türlü korna sesi vardır.

Tüm araç sürücüleri sanki söz birliği etmişçesine aynı anda basıyorlar kornalara. Yani düğün yok dernek yok, neden basıyorsunuz kardeşim diye düşünürken birden aklıma geliyor. Bugün günlerden pazartesi ve pazara gelen sürücüler ile sanayiden çıkmak isteyen sürücüler karşı karşıya gelmişler, trafik durmuş. Sürücüler büyük ama çok büyük seslerle korna (küfür) çalıyorlar. Ama öyle böyle değil, kime korna (küfür)çalıyorlarsa artık, işte orasını pek anlayamadım...