www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


LİSTE ANALİZİ

Parti teşkilâtlarında iki tür beklenti vardı milletvekili listelerine ilişkin. Birincisi görmek istediği ismin listede yer alması, ikincisi seçilebilir bir yerde olması.


Ve günlerdir beklenen listeler dün akşam saatlerinde açıklandı. Ancak aday adayı olan birçok isim, gerek listede yer alamamanın, gerekse de sıralamadaki yerinden ötürü şoklarda. Aynı şekilde partililerde...

25. dönem milletvekilliği için İnegöl`den aday gösterilen isimlere baktığımızda, AK Parti mevcut milletvekili Hüseyin Şahin`i yine seçilebilir bir sıradan aday gösterdi. Halide Serpil Şahin`de 16. sıra adayı olarak listeye giren isimler arasında yer almayı başardı. İnegöl AK Parti teşkilâtında herkesin listede görmek istediği, gönlünden geçen aslan vardı elbet. Ama sonuç olarak AK Partililer seçilebilir sıradan bir adaylarının olmasından oldukça memnunlar.

Ana muhalefet partisi CHP`de ise tam bir keşmekeşlik söz konusu. CHP adayları belirlemede her ne kadar demokratik ve takdire şayan bir uygulamayı hayata geçirse de, ön seçim sonuçları ne aday adaylarını nede teşkilatları tatmin etmedi.

CHP yıllardır İnegöllü  bir ismi seçilebilir sıradan aday göstermiyor. Bunun en büyük sebebi İnegöl`ün muhafazakâr bir yapıda olması. "Üst sıralardan aday göstersek de İnegöl bize oy vermez" düşüncesi hakim CHP`de. Aslında bu düşünce doğru gibi gözükse de strateji olarak yanlış. CHP`nin İnegöl`de oy oranlarını yükseltmesi için risk alması gerekiyor. Seçilebilir bir isim meclise girip İnegöl`e hizmet ederse, bu önümüzdeki süreçlerde CHP`nin İnegöl`deki oyunu yükseltecektir. Ancak CHP İnegöl teşkilatı bile kendi içlerinden çıkan isimlere tam destek vermezken, genel merkez nasıl İnegöllü bir ismi seçilebilir yerden aday göstersin. İnegöl`deki CHP`liler, fötrü önlerine koyup düşünmeliler ve biz nerede hata yaptık demeliler.

Morallerin bozulduğu bir diğer parti ise MHP. Bizimle yürü sloganıyla seçimlere hazırlanan MHP açıklanan listelerden sonra sessizliğe büründü. Bu sessizlik pek hayra alâmet değil. İçten içe yanan patlayama hazır yanardağ gibi. Bugün yarın MHP`de kılıçlar çekilebilir. MHP İnegöl`de yerel seçimlerde oylarını yüzde 300 arttırmış bir parti. İl Başkanı Hasan Toktaş ve Fikret Fidan bu başarıda pay sahibi. Ama listeler açıklandığında kimsenin beklemediği bir durum ortaya çıktı. İlk üçte bir isim bekleyen MHP`liler adeta şok yaşadılar. "Bu nasıl liste bizim adaylarımız neden seçilebilecek sırada değil" diyen ülkücü sayısı azımsanmayacak kadar çok. Yapılan temayülde açık ara 1. sırada çıktığı iddia edilen Hasan Toktaş`ın, hak etmediği bir sıradan aday gösterilmesi partililerce kabul edilemiyor. Önceki günbir belediye meclis üyesinin "ilçelerin hevesi kırıldı" yorumunun ardından, yıllarını ülkücü harekete adamış bir partili, sosyal paylaşım sitesinden istifa ettiğini duyurdu. Ardından Yenice`de MHP`ye belediyeyi kazandıran isim Hasan Aksu, facebook hesabından aynı gerekçe ile istifasını duyurdu.  Bugün ya da yarın ne olur Allah bilir...

Gelelim Saadet Partisine. Listesi merak edilen partilerden biri olan Saadet Partisi, son anda BBP ile seçim ittifakı yapınca isimler belirlenemedi. Henüz kimin aday gösterileceği kararlaştırılmış değil. Ancak edindiğim bilgilere göre, İnegöllü bir ismin ilk 3 içerisinde olacağı ifade ediliyor. SP ve BBP arasındaki ittifak, özellikle kararsız sağ ve muhafazakâr seçmenin yeni umudu olarak görülüyor.  Bu ittifak barajı aşar mı, aşamaz mı bilemiyorum, ama AK Parti ve MHP`ye ucundan da olsa oy kaybettirir diye düşünüyorum.

Sonuç olarak milletvekili sıralamaları ne adayları, ne de teşkilâtları memnun etmiş değil.  AK Parti`nin İnegöl`de oylarını sürekli arttırıyor olmasının cevabı da sanırım listelerin açıklanmasıyla verilmiş oldu. Artı, muhalefet partililerinin seçimlerdeki en ciddî argümanlarından biri olan, İnegöl`ün il yapılması konusu da listelerdeki sıralamalardan sonra gündeme gelmeyecektir diye düşünüyorum. Bilmem yanılır mıyım.