www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


MHP ŞAŞIRTTI!

MHP ŞAŞIRTTI!


 

Hükümet toplantı ve gösterilerle ilgili birçok düzenlemenin yanı sıra, pasaport alımı ve soyadı değişikliği gibi pek çok konuda da bazı adımlar atmak istiyor.

Ancak başta HDP olmak üzere, CHP ile birlikte birçok sol görüşe sahip STK ve MHP, iç güvenlik paketi adı taşıyan bu düzenlemeye şiddetle karşı çıkıyor.

Ülkemizin özellikle güneydoğu bölgesinde ve büyükşehirlerde meydana gelen gösterilerde kendini gizlemek için yüzüne maske takıp, kamu araçlarına ve kamu binalarına molotof kokteyl atıp yakanları, sokakları ateşe verenleri, kısasa ülkenin huzur ve güvenliğini bozanları caydırmaya yönelik bu değişikliğe özellikle MHP`nin karşı çıkmasına anlam veremedim.

Bir taraftan AK Parti`yi teröristlere yol vermekle suçlayan MHP`nin, diğer yandan maskeli teröristlere ağır cezalar içeren bu düzenlemeye karşı çıkıyor olması kabul edilebilir değil.     

Teröre ve teröriste her zaman en sert duruşu sergileyen MHP`nin,  CHP ve HDP ile birlikte tüm sol ve komünist görüşe sahip insanlarla aynı düşünce moduna girmesinin haklı bir sebebi olmalı.

Evet şuan güneydoğuda eline bırakın molotofu, silâh alıp devlete meydan okuyan teröristler cirit atmaktadır. Ama Türkiye bir hukuk devleti ise güvenlik güçlerine de yetki, hukuk kuralları çerçevesinde vermek gerekir.

Vatandaşların o maskeli teröristleri televizyonlarda gördüğünde "ah ben olsam polisin yerine hepsinin kafasına sıkardım" dediği maskeli teröristlerle mücadele için bu düzenleme zarurîdir.

Bugün güneydoğuda olup bitenleri devletin polisi seyrederken, bizler de televizyon karşısında kahroluyorsak, işte size fırsat.

Peki iç güvenlik paketinde neler var.

Düzenleme meclisten geçerse, molotofkokteyli saldırı aracı sayılacak.

Maskeli eylemcilere ceza gelecek.

Gösteriye silahla katılanlara verilecek ceza artırılıyor. Silahlı eylemciye 2,5-4 yıl arasında hapis cezası verilecek.

Polisin şahıs ve araç aramalarında yetkisi genişletilecek.

Polisin gözaltı süresi vali yardımcısı ve üs amirin denetiminde 24 saat olacak. Bu süre, savcı kararıyla 48 saate uzatılabilecek.

Düzenlenen eylemlerde verilen zararları bundan sonra eylemci ödeyecek.

Sanal ortamda nefret ve teröre çağrı da artık suç sayılacak.

Polisin yetkilerinin denetimi için Kolluk Gözetim Komisyonu kurulacak. Komisyonda STK’lar da yer alacak.

İstihbari dinlemeleri denetlemek için de Meclis`te komisyon kurulacak. Bu komisyona tüm partilerden milletvekilleri katılacak.

Bonzai ve diğer uyuşturucu işi yapanlar terör muamelesi görecek.

Yine işçi ve işvereni ilgilendiren iş güvenliği ve sağlığı konusunda bir takım değişiklikler söz konusu.