www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


Mobilyaya Dair

Son 10 yılda ciddi manada ilerleme kaydeden mobilya sektörüyle ilgili, birçok vizyonel çalışma yapıldı ve yapılmaya devam ediyor.


Mobilya, ihracat ve istihdam rakamlarıyla hiç şüphesiz İnegöl´ün lokomotif sektörü. Mobilyadan ekmek yiyen insan sayısı da sanırım ilçe nüfusunun yüzde 40´ına tekabül ediyor.

Mobilya sektöründe faaliyet gösteren firmaların yaşadığı tasarım ve istihdam sorunları, mobilya sektörüne yönelik faaliyet gösteren STK´ların hayata geçirdiği bir takım projelerle asgarîye ye indirildi.

Mobilya sektörünün son dönemde yaşadığı sorunların başında ise tanıtım ve pazarlama konusu geliyor.

 Büyük ve orta ölçekli firmalar pazarlama ve tanıtım sorununu yurt içi ve yurt dışı fuarlarla çözmeye çalışıyorlar.

Ancak her fuarın firmalara bir faturası var. Büyük ölçekli firmalar fuar masraflarını güçlü mali yapıları ile amorti etse de, orta ölçekli firmalar fuarlardan geri dönüş sağlayamadıkları taktirde çok ciddi mali sıkıntılarla karşı karşıya kalabiliyor.

Bu konuda MODEF´in Kastamanu Entegre ve BALENO firmalarıyla yaptığı sponsorluk anlaşması, katılımcı firmaların İnegöl fuarlarındaki mali yükünü oldukça hafifletecek gibi. Her fuarda stant için bütçe ayıran firmalar bu anlaşma ile bir nebzede olsa rahatlayacak. MODEF yönetim kurulunun benzer proje ve anlaşmalarla mobilya firmaların yükünü hafifletecek projelere destek vermeye devam edeceğini umut ediyorum.

Rekabetin her geçen gün arttığı mobilya sektöründe, özellikle tanıtım ve pazarlama sorununun ortadan kalkması adına proje ve çalışmalara önem verilmesinin gerekliliğine inanıyorum.

Özellikle tasarım, istihdam, fuarcılık ve eğitim faaliyetleri ile firmaların ufkunu açmaya yönelik çalışmalara imza atan başta İNEGÖL TİCARET ODASI, İMOS, MOBİLYACILAR ODASI ve diğer ilgili dernekler, tanıtım reklam, pazarlama gibi konulara duyarlılık göstererek bir çalışmanın içerisine girmeliler. Bu tanıtım ve pazarla konusunda ortaya konacak ciddi projelerin desteklenip hayata geçirilmesiyle inegöl´ün Türkiye´nin başkenti olma yolunda çok daha emin adımlarla ilerleyecine inancım tam.

Mobilya ile iştigal eden diğer şehirlerinde mobilyanın başkenti olma yolunda gayret gösterdiğini ve bu sloganı kulandığını varsayarsak, bu konuya eğilinmeli ve ivedi bir şekilde bir çalışmanın içerisinde olmalıyız diye düşünüyorum.

Bu konuda özelikle İTSO Başkanı Metin Anıl, İMOS ve MODEF Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ ile Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan´a büyük iş düşüyor.