www.haberyorumgazetesi.com

İbrahim Gürbaş


Müftü efendi!


Kamuoyunda tartışma yaratan müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren madde Meclis Genel Kurulu´nda kabul edildi. Kabul edildi de bu düzenlemelerin arkasında ne var kimse sorgulamıyor.

AK Partinin iktidara geldiği günden beri uyguladığı politikaları düşünürsek, bu düzenleme de bu zincirleme uygulamaların apaçık bir parçasıdır. Peki nedir bu uygulamalar? En net ifadesi ile "İntikam" denebilecek şeyler. Neyin intikamı? Önceki iktidarlar döneminde muhafazakâr kesimin maruz kaldığı zorluklar, baskıcı uygulamalar ve daha bir sürü şeyin intikamı. Tüm toplumu kucaklaması gereken iktidar intikam peşinde koşar mı? E görüyorsunuz, koşmuyorlar ama adım adım ilerliyorlar.

Neyse konuya dönelim. Hoş konu aynı konu zaten. Yasa tasarısı gereği artık müftüler de resmi nikâh kıyabilecekler. Böylelikle nikâh memuru kadrosunda büyük bir azalma bekliyoruz. Konu haftalarca tartışıldı. Muhalefet tepki gösterdi, iktidar "yahu durum öyle değil" diye top çevirdi. Sonuç olarak yasa meclisten geçti. Müftüler nikâh kıyacak, hem de imam nikahı değil, resmi nikah. Kıysınlar iyi güzel hoş da, yarın bir gün ben belediye başkanı isteyince adam işim var deyip, müftüye mi yollayacak nikaha? Öyle olacak tabi ki. Bahane hazır. Meşgul insanların vaktini bir de nikâhlarla almayalım. Gündemi iyi takip edin. Özellikle bir bakanın veya milletvekilinin oğlu/kızı evlenecekse yakın zamanda görün o zaman. İlk uygulamayı orada yapacaklar ve topluma "böyle şeyler artık olacak" mesajını aşılayacaklar. Alışılagelmiş politikaları oldu zaten. Toplumda her seferinde aynı tuzağa düştü. Öyle ya biri söyleyecek, diğeri yapacaktı onların gözünde. Aksini savunan tez adliyeye sevk edile!

Bu uygulama ile boşanmalar bile olur benden söylemesi. Kadın veya erkek "Benim nikahımı müftü kıydı, kabul etmiyorum, boşayın bizi hakim bey, yeniden evleneceğiz" diye veryansın edebilir. Olur öyle şeyler illa ki. Çünkü burası Türkiye.

İmam nikâhı artık resmiyet kazandı, hayırlı uğurlu olsun. Olsun da şu uygulama zincirine geri döneyim. Bugüne kadar iyilikle veya tartışmalarla meclisten geçirilen birçok uygulama neden bilmiyoruz, muhafazakar kesimi tatmin ediyor sadece. Sanki hükümet bir tarafın temsilcisi sadece koskoca 70 milyonluk ülkenin değil. Osmanlı´daki müslim-gayrimüslim ayrımını inceden tattıran uygulamalar serisi her alanda kendini gösteriyor. Açık giyiniyorsun, başına bir şey gelince "orasını burasını açmasaymış" oluyor da başörtülü birine üff desen kıyamet kopartılıyor artık. İntikam diye buna diyorum ben. Sosyal medyada her olayda "...hani bu olaya sesiniz çıkmıyor" nidalarıyla başlayan bu saldırılar, hükümet destekli gibi lanse ediliyor. Yanlış diyorum yanlış. İntikam güdüsü olmasa da güç kullanma, yönetme tekelini elinde bulunduran iktidar, halkın rızasını almadan meşru olamaz. Vekil diye seçip gönderdik birilerini, ama onlar da şahsi fikirlerini toplumun sorunları ve taleplerinden daha önde görüyorlar. E biz nerelere gidelim, kime dert yanalım müftü efendi?