www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


PARTİLER SEÇİME NASIL HAZIRLANIYOR

PARTİLER SEÇİME NASIL HAZIRLANIYOR


Belediye Başkan adaylarını belirleyerek sahaya inen AK Parti, CHP, MHP ve Saadet Partisi, çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Farklı platformlarda seçmenlerle bir araya gelen belediye başkan adaylarının birbirlerine karşı kullandığı üslupta her geçen gün sertleşiyor. Geçmişten ders çıkaran partiler, belediye başkan adaylarına yol arkadaşlığı yapacak meclis üyesi adaylarını da netleştirmeye başladı.


İŞTE PARTİLERDEKİ SON DURUM…

 

Saadet Partisi Özüne Döndü

2009 yılı yerel seçimlerine Zeki Anıl Gülşen’ı aday gösteren Saadet Partisi, belediye meclis üyesi adaylarını çok farklı isimlerden oluşturmuş ve seçimlerin 2. partisi olmuştu.

 

Saadet Partisi’nden Belediye Meclis üyeliği kazanan 8 kişiden 4’ü, bir müddet sonra AK Parti’ye geçti.

 

2009 yerel seçimlerinde Saadet Partisi’nden belediye meclis üyesi seçilen Salih Berber ve Ahmet Kara’nın meclisteki etkili muhalefeti, gerçektende meclis toplantılarına büyük heyecan ve renk katıyordu.

 

2011 yılı genel seçimlerinde milletvekili adayı olan Salih Berber’in belediye meclis üyeliğinden istifa edip yerini Hüseyin Doğan’a bırakması, Ahmet Kara’nın da önce Has Parti’ye, ardından da AK Parti’ye katılması, SP’nin meclisteki sesinin büyük oranda kesilmesine neden oldu.

 

Halkın verdiği oylarla meclise giren meclis üyelerinin, Saadet Partisi’nden istifa ederek başka partiye katılması, hem SP’ye oy verenlerde, hem de parti tabanında büyük rahatsızlığa yol açtı.

 

30 Mart seçimlerinde Avukat Salih Berber’i aday gösteren Saadet Partisi, belediye meclis ekibini ise geçmişten ders çıkararak belirliyor.

 

Saadet Partisi’nin şuana kadar açıklanan belediye meclis üyesi adaylarına baktığımızda, birçoğunun milli görüş hareketinin içerisinde uzun yıllar çeşitli görevlerde bulunmuş isimler olduğunu görüyoruz. Saadet Partisi 30 Mart’ta nasıl bir sonuç alacak bilemiyorum ama, en azından seçilen meclis üyelerinin 5 yıl boyunca partilerine sadık kalacağını düşünüyorum.

 

                                        **************************************

MHP Seçim Yarışına Ortak Oldu

 

2009 yerel seçimlerinde aldığı sonuçla hayal kırıklığı yaşayan MHP, bu kez işi sıkı tutuyor. Seçimi kazanmak isteyen MHP, 3. kez aday gösterdiği Emekli Binbaşı Fikret Fidan’la iyi bir çıkış yakaladı. Meclis kadrosuna kattığı farklı isimlerle seçim yarışına bir anda ortak olan MHP, özellikle köylere ve kırsala ağırlık veriyor.

 

Meclis üyelerinin bir kısmını basına tanıtan MHP’nin, önümüzdeki günlerde 2. sürpriz ismi daha kadrosuna katması bekleniyor. Tatlı sert üslubuyla muhalefet eden MHP adayı Fikret Fidan’ın, 30 Mart’ta partisinin oylarını çok büyük oranda arttıracağı tahmin ediliyor.

                                        ***********************************

CHP ETKİLİ MUHALEFET EDİYOR

Belediyecilik tecrübesi bulunan CHP adayı Şevket Mollaer, şuana kadar en etkili ve sert söylemlerde bulunan belediye başkan adayı olarak göze çarpıyor. İnegöl’de son yapılan genel seçimlerde 2. parti olan CHP, bu başarısını yerel seçimlere taşımak istiyor.

Mollaer’in uzun süre İnegöl’den uzak kalmasına rağmen, İnegöl’ün sorunlarına vakıf olması ve farklı çözümler getirmesi seçmenin dikkatini çekiyor. CHP şayet 30 Mart’ta yüksek oy almayı arzu ediyorsa ki ediyor, o zaman meclis üyesi adaylarını, İnegöl’ün muhafazakâr seçmen yapısına göre şekillendirmelidir.

  

                                       **************************************

AK PARTİ KENDİNDEN EMİN

Ak Parti’den 3. kez Belediye Başkan Adayı gösterilen Alinur Aktaş, 30 Mart’ta kazanarak tarih yazmak istiyor. İktidarın gücüne ve 10 yıllık hizmetlerine güvenen Aktaş’ın en büyük artıları, başkanlık tecrübesi ve tanınırlığı.

 

2009 yılı yerel seçimlerinde yüzde 48 bandında, 2011 yılı genel seçimlerinde ise yüzde 67 civarında oy alan AK Parti’nin, 30 Mart’taki hedefi yüzde 60.  Hedefi yüksek tutan AK Parti’nin seçimin favorisi olduğu tahmin edilse de, partide takım havasının olmaması endişe yaratıyor.

 

Özellikle Milletvekili Hüseyin Şahin’in sessizliği birçok dedikoduyu da beraberinde getiriyor. Şuana kadar partisinin seçim çalışmalarına katılmayan milletvekili Şahin’in, geçmişte sarf ettiği etken-edilgen sözlerinin, seçim sathında muhalefet partileri tarafından kullanılacağı ihtimaline karşılık, kendisinden seçim çalışmalarına katılmamasının istendiği iddia ediliyor.