www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


PAZARTESİ PAZARINA ÇÖZÜM ÖNERİSİ

.


Sanayi kenti İnegöl, yeni yatırımlarla sürekli gelişiyor ve büyüyor. İşin ve aşın her daim olduğu İnegöl, gelişen sanayisine paralel büyüyen nüfusu ile artık koca bir kent oldu.

300 bine dayanan nüfusa sahip İnegöl, beraberinde birçok sorunu da yaşamakta. Bu sorunların başında trafik gelmekte. Şehrin ana arterleri artık araç trafiğini taşımıyor. Alternatif cadde açılamıyor. Bu sorun uzun yıllardır İnegöl’ün kamburu…

Yine şehrimizde kiralık ev sorunu had safhada. Onca yapılan yeni inşaata rağmen İnegöl’de kiralık ev sorunu yıllardır çözüme kavuşmadı. Artı son dönemde kiralık evlerde, yüzde 60’a varan artışlar yaşandı.  İnegöl’de oturulacak kalitede en düşük ev kirası 1200 liradan başlıyor.

Evet, İnegöl bir sanayi kenti iş var, aş var. Ancak İnegöl çalışan insanların ekonomik durumlarının çokta iyi olduğu bir şehir değil.

Özellikle asgari ücretle çalışan insan sayısı çok fazla. Diyebilirsiniz AVM’ler, kafeler, şehir merkezinde yeni yeni işyerlerinin açılması, sosyal açıdan da gelişmişliğimizi göstermez mi? Hayır göstermez.

İnegöl’de insanların geçimleri gerçekten zor. Özellikle kış aylarında sadece barınma, yakacak, elektrik su ve internet gideri 2 bin liraları buluyor. Bu 5 ana gider olmazsa olmazlardan. Bu nedenledir ki, asgari ücret ya da biraz üstü maaş alanlar için kış ayları kabusa dönüşmekte.

Bir evde en az iki kişi çalışıyor, maaşları 5-6 bin liraları buluyorsa, geçimleri bir nebze kolaylaşıyor. Bunun altı maaş alanlar için İnegöl’de hayat inanılmaz zor.

Aslında bugünkü konum ne İnegöl’ün park sorunuydu, ne de İnegöllülerin geçim derdiydi.

Ben bugün Pazartesi pazarını yazmak istedim. Ama yukarıdaki bir iki sorunu da kaleme alarak yetkililerin dikkatini çekmek istedim.

Evet Pazartesi pazarı, pazarın kurulduğu bölgedeki esnaflarca uzun süredir şikayet konusu…

 Bu konuda geçmişten bu yana yazıp çizmişliğim var. Bu konuyla ilgili birçok insan fikir yürütmekte çözüm önerileri sunmakta. Bu çözümlerin başında Pazarın gününün değiştirilmesi geliyor. Ancak bu çözüm pazarcı esnafını dinlediğinizde pek akılcı değil. Zira pazarın gününün değiştirilmesi, pazarcı esnafına büyük darbe vuracak. Bu tezi savunanlar da pazarcı esnafı. Olası gününün değiştirilmesi durumunda pazarcı esnafının tavrı açık, tezgah açmayız. Pazarı kurmayız. Peki nasıl bir yol izlenmeli…

Belediye Başkanı Alper Taban, bu konuda sosyal medya üzerinden yakın zaman da kamuoyu yoklaması yaptı. Çok sayıda insan görüş bildirdi.

Burada aslolan, pazarcı esnafının işini bozmadan bu sorunun çözüme kavuşturulmasıdır. Şayet pazarcı esnafının işi pazarın günü değiştiğinde bozulacaksa, bölge esnafı yaşanan sorunu yaşamaya razı olur. Zira amaç bağcıyı dövmek değil. üzüm yemek…

Peki pazardaki sorunu pazarcı esnafını üzmeden onların işini bozmadan nasıl çözebiliriz. Benim aklıma biraz maliyetli ama kesin çözüm olacak bir fikir geldi.

Belediyemiz bu konuyu kimseyi üzmeden çözüme kavuşturmak istiyorsa biraz pamuk elleri cebe atacak.

 Pazarın hemen karşısında Kurtuluşspor’a ait spor tesisleri var. Belediyemiz Kurtuluşspor’a, sanayi ortamından da uzak bir yerde yeni bir spor tesisi yapacak. Tesisin bulunduğu alana da ya modern bir kapalı pazaryeri yapacak, ya da tesisin bulunduğu alanı düzenleyerek otoparka dönüştürecek. Zaten en büyük sorun otopark değilmi. Tesislerin bulunduğu alan pazara gelecek tüm araçlara yetecek büyüklükte..  Ben belediye başkanı Alper Taban’ın yerine olsam pazarcılara ve İlçe halkına o alana kapalı modern bir pazaryeri kazandırırım. Zaten pazaryerleri çok amaçlı kullanılan mekanlar. Kurban bayramlarında kesim yeri olarak kullanıldığı gibi, olası afetlerde de halkın barınabileceği yerler olarakta  kullanılmakta.

Böylelikle pazardaki sorun pazarcı esnafını üzmeden, bölge esnafını da tatmin edecek şekilde çözüme kavuşturulurken, başka başka hizmetler içinde güzel bir hizmeti İnegöl’e kazandırılmış olur.