www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


PROTOKOLOJİ

PROTOKOLOJİ


 

Yazımdaki başlığı ilk kez duydunuz ve ne anlama geldiğini bilmiyorsunuz değil mi? Bilmemeniz çok doğal, bende yeni duydum. Belki sağlık sektörüyle iştigal edenler, bir an proktoloji ile karıştırmış olabilirler, ama değil. Manasına gelince Protokoloji, adından da çağrıştıracağı üzere, protokolün performansını analiz eden, geleceğine ışık tutacak verileri hazırlayan bir meslek türünün adı.

Protokoloji ile uğraşanlara protokolog deniyormuş. Protokologlar genelde medya ve iletişim sektöründe faaliyet gösteriyorlarmış.

Özellikle ABD`de ve yeni yeni AB ülkelerinde yaygın hale gelen protokologlar, görev aldıkları şehirlerdeki protokolün çalışmalarını yakından izler, analiz eder ve onların performanslarını ilgili merciler ile paylaşırmış.

Protokoloji`nin fikir babası ise ABD`li psikolog Dr. Arthur Husmann imiş. Mr. Husmann ABD`de birçok eyalet valisi ile üst düzey senato üyelerinin çalışmalarını takip eder ve kamuoyu ile paylaşırmış.

En ilginci ise protokologların yakın takibinde olan bir çok bürokrat ve siyasetçinin strese dayalı hastalıklara yakalandığı ve yine Psikolog Dr. Arthur Husmann tarafından tedavi edildiği ifade ediliyor.

Protokologların en çok mesai harcadıkları kişiler ise gazeteciler. Gazeteciler ile sık sık istişare eden protokologların verdiği kararlarda, gazete haberlerinin ve yazar yorumlarının da etkisi büyükmüş.

Batılı hükümetlerin protokologların verdiği rapor doğrultusunda birçok siyasetçi ve bürokrat hakkında inceleme başlattığı, hatta görevden aldığı da batılı kaynaklarda ifade ediliyor.

Batıda yeni yeni yaygınlaşan bu meslek dalının, Türkiye ayağı da, yakın zamanda batılı bazı protokologların girişimleri ile oluşturulacakmış.

Açıkçası ilginç ve bir o kadar da zevkli bir meslek diye düşünüyorum. İnegöl`de görev yapan bir protokolog olsa, sanırım takip ettiği protokol`ün çalışmalarına büyük bir ciddiyet kazandırır.  

Düşünsenize, her gittiğiniz ortamda âdeta bir müfettiş gibi elinde kâğıt kalem bir protokolog sizin konuşmalarınızı, hal ve hareketlerinizi takip edip not ediyor, fotoğraflıyor ve bir yılsonunda ilgili merciye rapor ediyor.

Araştırmalarıma göre batıda işbaşında olan siyasetçi ve bürokratların protokologlar sayesinde, sıfır hata ile görev yaptıkları ve halkın bu durumdan oldukça memnun olduğu ifade ediliyor.

Batılıların insanı yöneten unsurlara yön verecek yeni bir meslek dalını hayata geçirmesi, kendi insanına verdiği önemi bir kez daha gözler önüne seriyor.

Bu bağlamda insanı hedef alan, insana daha iyi bir hayat sunmayı amaçlayan Protokoloji`nin Türkiye`de yaygınlaşması, il, ilçe hatta beldelerde görev yapan protokolün çalışmalarını en ince ayrıntısına kadar takip ederek, daha yaşanabilir ortamların sağlanmasına vesile olmasını umut ediyorum.

Bu arada protokolog olmamama rağmen, önümüzdeki günlerde ilçe protokolümüzle ilgili analizlerimi paylaşmak istiyorum. Bakalım ortaya nasıl bir tablo çıkacak?