www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


REFERANDUM ANALİZİ


Ülkemiz ne zaman bir seçim atmosferine girse, ülkenin tüm sorunları bir süreliğine rafa kaldırılıyor. Referandum sürecine girdiğimiz bugünlerde de benzer durumlar yaşanmata. Sanırsınız herşey güllük glistanlık.

Sınır ötesinde verdiğimiz şehitler, ülkemizde yaşanan terör olayları, dövizin yükselmesi,  gençliğin içine düştüğü uyuşturucu bataklığı, geçim sıkıntısı, televizyon ekranlarında milletin ahlakını ve aile yapısını bozan diziler ve programlar, çocuklara yapılan cinsel istismarlar vs. hiçbiri ülke gündeminde ilk sıralarda değil.

Varsa yoksa başkanlık sistemi. Başkanlık sistemini destekleyenler ve desteklemeyenler, sosyal medya üzerinde birbirini etkilemek amacıyla çeşitli argümanlar kullanıyorlar.

Kimi hayır diyen sanatçıları ve spor adamlarını, kimi de evet diyen sanatçıları ve spor adamlarını paylaşarak karşı tarafa etki etmeye çalışıyorlar.

Kim ne paylaşırsa paylaşsın, evetçilerin de hayırcılarında kendi siyasi görüşü doğrultusunda karar verecekleri kesin.

O zaman ortaya şu çıkıyor. Bir tarafta başkanlık sistemine evet diyen AK Parti ve MHP, diğer tarafta ise CHP, HDP ve meclis dışındaki diğer partiler.

Evet ve Hayır diyen partililerin seçmenlerine baktığımızda ise AK Parti tabanın kati bir şekilde Erdoğan´ı desteklediğini görmekteyiz.

7 Haziran 2015 tarihinde yapılan genel seçimlerde AK Parti´ye oy vermeyen, ancak yaşanan siyasi kriz sonrası 1 Kasım ?da AK Parti´yi yeniden tek başına iktidara taşıyan yüzde 9´luk oranın bir kısmı, referandumda Hayır oyu kullanacak. Bu oranı kestirmek mümkün olmasada, yüzde 4 oranında bir kaybın yaşanacağı tahmin ediliyor. Bunun dışında AK Parti´ye gönül verenlerin tamamı referandumda Evet oyu kullanacak. Bu durumda Kasım seçimlerinde yüzde 49 civarında oy alan Ak Parti´nin, referandumda kendi seçmeninden alacağı oy oranı yüzde 45 bandında gözüküyor.

Başkanlık sistemini destekleyen bir başka parti MHP´de ise durum biraz karışık. Zira Meral Akşener´in genel başkanlığa adaylık sürecinde yaşanan parti içi kriz, MHP tabanında ciddi kırılmalara yol açtı. Bahçeli karşıtı MHP tabanı, referandumda kesinlikle hayır oyu kullanacak. Ancak bu oranın yüzde 2´yi geçmesi beklenmiyor. Bu durumda 1 Kasım seçilerinde yüzde 12 civarı oy alan MHP tabanının, yüzde 10´u referandumda evet oyu kullanacak.

Evetçi İki parti´nin oylarını topladığımızda ise ortaya yüzde 55´lik bir oy oranı çıkıyor.

Tabi henüz referanduma 2 aydan fazla bir süre var. Parti liderleri ve özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın meydanlarda yapacağı konuşmalar, özellikle milliyetçi ve muhafazakakar seçmenler üzerinde ciddi etki yapacağı inancındayım.

Ayrıca başkanlık sistemine Hayır diyen HDP´nin, evetçilerin elini ciddi oranda güçlendirdiğini düşünüyorum.  Bu millete 40 yıldır acı yaşatan PKK´nın siyasi uzantısı olan HDP´nin karşısında olmayı, vatanseverlik olarak gören miliyetçi ve muhafazakâr seçmen, bir kez daha kerhende olsa Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın yanında yer alacaktır diye düşünüyorum?