www.haberyorumgazetesi.com

İsmail Özdemir


SARAYDA KRİZ YOK


       Bu köşedeyazdığım önceki yazılarımda, ekonomide zor günlerin Türkiye´yi beklediğini ve bu ekonomik modelle devam edilemeyeceğini yazmıştım. Ayrıca seçimlerden önce ve sonrasında yazmış olduğum yazılarımda iktidarın IMF ile yola devam edeceğini ifade etmiştim.

 

       Ancak AKP iktidarı maalesef daha beterini yaptı. IMF´yi mumla aratacak bir kuruluşa Türkiye´yi teslim etti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Birleşmiş Milletler 73. Genel Kurul görüşmeleri için bulunduğu New York´ta, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen 9. Türkiye Yatırım Konferansında önemli açıklamalarda bulunurken, geçen hafta açıklanan Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bakan Albayrak, YEP´in üç ana başlığı kapsadığını vurgularken bunları dengelenme, disiplin ve dönüşüm olarak sıraladı. Özellikle değişim (dönüşüm) ile ilgili yeni bir birim kurduklarını açıklayan Albayrak, "Yeni program bünyesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışmaya karar verdik. 16 bakanlıktan temsilcilerin bulunduğu bu ofis, tüm hedeflerimizi ve sonuçlarımızı her çeyrekte kontrol edecek" dedi.

 

McKinsey´in; ABD merkezli uluslararası firma olduğu, işletmelere, kamu kuruluşlarına, sivil toplum kuruluşlarına yönetim danışmanlığı hizmeti verdiği ve danışmanlık yaptığı bazı Uluslararası Büyük Kuruluşların battığı biliniyor.

 

       Yazıyı yazarken Hazine ve Maliye Bakanlığı´ndan yapılan son dakika açıklamasında, "Danışmanlığın hiçbir icra fonksiyonu olmayacak" ifadeleri kullanıldı.Tabii ki; bu millet onları seçmedi ki; sizi seçti.Bu firma talimat verecek Bakanlıklar gereğini yapacak.2001 yılında olduğu gibi dışarıdan getirtilen Süper Bakan Derviş: TBMM´ye 15 günde 15 yasa çıkacak demişti.TBMM ne diyorsa yaptı.Bugün artık TBMM´de görüşülmeden sadece Bakanlık ve Cumhurbaşkanı´nın onayı ile gerçekleşecek.Şu ata sözünü hatırlatmak istiyorum.?Kılavuzu karga olanın burnu pislikten kurtulmazmış.?

 

       Aslında Türkiye´de kriz olmadığını Cumhurbaşkanı açıklamıştı.Beştepe´deki Gaziler Günü Töreni´nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan,"Kriz filan yok, bunların hepsi manipülasyon" demişti.

 

       Madem kriz yoksa 16 Bakanlığın teslim edildiği bu şirket nereden çıktı. Aynı Cumhurbaşkanı Reuters Haber Ajansı´nın sorularını yanıtlarken:- "Brunson olayının bizim ekonomimizle bir alakası yoktur. 2008 yılında ekonomik sıkıntı yaşandığı zaman, "Teğet geçecektir" dedim. Şu an ülkemizdeki bu ekonomik sıkıntı zannedildiği gibi abartılacak bir süreç değildir. Türkiye bunu kendi imkanlarıyla aşacaktır. Brunson´la yakından uzaktan alakası yoktur" ifadelerini kullandı. Halbuki döviz ve altın fiyatlarının yükselmesini ABD´nin ekonomik saldırılarına bağlamışlardı.ABD ile yaşanan Brunson krizi nedeniyle ABD Ekonomimize saldırıyor

demişlerdi.Cumhurbaşkanı Kurban Bayramı mesajında:? Ekonomimize yönelik saldırının doğrudan ezanımıza ve bayrağımıza yönelik saldırılardan hiçbir farkı yoktur. Amaç aynıdır. Amaç Türkiye´yi ve Türk milletini dize getirmektir, esir almaktır.                                                                                                                      

 

Bu açıklamalardan ve anlaşmalardan çok net anlaşılıyor ki; Milletimizin aklıyla alay ediliyor.Hafızası sınanıyor.

 

1-Türkiye´de çok ciddi bir ekonomik kriz var

-İğneden ipliğe, ekmekten zeytine her şeye %25-50 arası zam gelmiştir.

-Asgari Ücret, Memur Maaşları ve Emekli Maaşları zamlar karşısında erimişitir. Elektrik-Su ve doğalgaz zamları kış aylarında hissedilmeye başlandığında durumun vehameti çok daha iyi anlaşılacaktır.

-İşçi-Köylü-Esnaf-Sanayici-Çiftçi-Belediyeler-Spor Kulüpleri-Kamu kuruluşları hepsi borçlu ve borcunu döndüremez durumdadır.

 

2-Sarayda ve Cumhurbaşkanı´nın yakınlarında kriz hissedilmiyor..

-30.Ağustos Resepsiyonunda Menüye bakmanız yeterli. Bir bardak fiyatı 150 TL olan ejder meyveli smoothie (chia tohumu eşliğinde),efuli (liçi meyvesi eşliğinde),-aloevera (starex meyvesi eşliğinde),-orman meyveli special,-bahçe naneli limonata,-pataşur içerisinde çerkez tavuğu,-zencefilli somonlu suşi vs.

-Bahçeli´nin teklifi üzerine Ahlat´a 1071 odalı 10 dönüm üzerine bir saray inşa edilecek.

 

3-Türkiye´de bir yönetim krizi de var.AKP ülkeyi yönetmekte aciz kalmıştır.

-Bahçeli´nin ortağı olduğu DSP+MHP+ANAP Hükümetinin can havliyle sarıldığı Süper Bakan Derviş´in yerini bugün ABD merkezli ?McKinsey? şirketi almıştır.-Bu firmaya ne kadar ödeme yapılacağı açıklanmamıştır.

-Ülkemizin ekonomik sırlarını Uluslar arası alanda pazarlaması muhtemeldir.

-Yetkilerinin ne olacağı ve ulaşabileceği bilgilerin niteliği ve sınırları açıklanmamıştır.