www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

İsmail Özdemir


ŞARBON


       Türkiye,  yurtdışından ithal edilen hayvanlarda görülen şarbon hastalığıyla çalkalanıyor. Şarbon iddiaları ilk olarak Et ve Süt Genel Müdürlüğünce Brezilya ve İrlanda´dan ithal edilen 6 bin 968 baş kesimlik hayvandan bir kısmının aktarıldığı Ankara Gölbaşı´nda görüldü

 

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, "Türkiye´de, 2018´de 79 noktada şarbon hastalığı görüldü. Medyada kaçı yer aldı? Çoğu yer almadı. Bugün medyada yer almayan Bitlis´te de bir şarbon vakamız var, orada da 42 hayvanımız telef oldu." diye konuştu. Ankara, Sivas´ın Gürün ilçesinde,İstanbul Silivri´de.Eskişehir Sivrihisar ilçesinde,Konya  derken tüm Türkiye´ye ŞARBON yayılıyor.

 

       Öte yandan şarbon tartışmaları TBMM´de düzenlenen Adli Yıl Açılış Resepsiyonu´na da yansıdı. Meclis Başkanı Binali Yıldırım, konuklara kendi eliyle et yemeği ikram etti. Ancak ikram ettiği kişiler daveti geri çevirdi.Yıldırım´ın ise "Bu etlerde şey var mı?" diye sorması üzerine Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit:              "Hiç birinde GDO yok, hepsi güvenilir" dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca´nın "Etler iyi pişmiş, şarbon olmadığına garanti veririm" demesi üzerine ise Binali Yıldırım "Sağlık Bakanı denetlesin o zaman" dedi. Yıldırım´ın bu çıkışı üzerine ikram edilen eti önce Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli, ardından da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve AYM Başkanı Zühtü Arslan yedi.

 

        Türkiye diken üstünde gelişmeleri takip ederken, iktidar maalesef bir taraftan olayın üstünü örtbas etmek için gündem değiştirme peşinde, diğer taraftan vurdumduymaz uygulamalarına devam ediyor.

İşte 20.Ağustos.2018 tarihinde Resmi Gazete´de yayınlanan bir tebliğ:

20 Ağustos´ta Resmî Gazete´nin mükerrer sayısında yayımlanan ?Ürünlerin Ülkeye Girişinde Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik? değiştirilerek geçici 3´üncü madde eklendi. Buna göre, ?insani yardım ve hayır amacıyla faaliyet gösteren, izin almadan yardım toplama hakkına sahip dernek ve vakıflar tarafından ticari amaç güdülmeksizin ithal edilecek koyun, keçi ve sığır cinsi hayvanlara ait etlerin sağlık ve teknik şartlarına ilişkin usul ve esaslar bakanlıkça belirlenir? denildi. Yönetmelikle birlikte, ?Sığır Eti İthalatında Sağlık ve Teknik Şartların Belirlenmesine İlişkin Tebliğ?de de değişiklik yapılarak söz konusu yönetmeliğe eklenen ?geçici 3´üncü madde? tebliğ kapsamına çıkarıldı. Yönetmelik ve tebliğde yapılan bu değişikliklerle birlikte yardım kuruluşlarına et ithalatı için özel izin verilirken, yardım kuruluşlarının ithal edeceği etler, ithal etler tebliğinde istenen sağlık ve teknik şartlardan muaf tutuldu. 

 

       Kırmızı et ve canlı hayvan ithalatına alışan Türkiye´de ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak etler de artık ithal edilecek. Et ve Süt Kurumu´ndan sonra yardım kuruluşlarına da ilk kez et ithalat izni verildi. Türk Kızılay´ı Türkiye´de ihtiyaç sahiplerine dağıtacağı eti gümrüksüz bir şekilde ithal edecek.

 

     Amerika Tarım Bakanlığı´nın (USDA) raporuna göre;"Yeni bir sertifika üzerinde anlaşmaya varıldı. 31 Temmuz 2018 itibariyle Türkiye piyasası artık süt ürünlerine açıldı. ABD´den inekler, koyunlar, keçiler ve mandadan insan tüketimine yönelik ürünler Türkiye´ye ihraç edilecek."

 

21.yüzyılın savaşlarının artık mikrop savaşları şeklinde olacağından habersiz bu iktidar, maalesef hiçbir olaydan ders almadan Türkiye´yi gıdada dışarıya muhtaç edecek politikalar takip etmeye devam ediyor. Milletimiz de seyretmeye devam ediyor.İyi seyirler.