www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


SEÇİM BİTTİ, GEÇİM BİTMİYOR


7 Haziran seçimleri sonrası ekonomide bir durgunluk ve daralma başlamıştı. Bu durgunluğa sebep olarakta siyasi istikrarsızlık gösterildi.

7 Haziran sonrası ortaya çıkan mali krizin, 1 Kasım seçimlerinde tek başına güçlü bir iktidar ile son bulacağına inanılıyordu. Seçmen algısı tamamen bu yöndeydi. Bu algı seçim tablosuna yansıdı ve AK Parti seçimlerden güçlü bir şekilde çıkmayı başardı.

Hükmet kuruldu, kabine belirlendi, yeni yasama yılı start aldı.

Ancak o gün bugündür ekonomide herhangi bir düzelme ve iyileşme olmadı.  Meseleye İnegöl penceresinden bakacak olursak, mobilya ile yatıp kalkan İnegöl´de, işadamlarımız müthiş bir şekilde nakit sıkıntısı yaşamakta. İhracatın durma noktasına geldiği, hatta durduğu, iç piyasanın ise yetersiz kaldığı mobilya sektöründe firmalarımız arayış içerisinde ve çıkışı da fuarlarda arıyor.

17 Ocak´ta sona eren İSMOB fuarından sonra, 26 Ocak tarihinde İMOB fuarı start alacak. Fuarlara bel bağlayan ve yeni bağlantılar peşinde olan mobilyacı esnaflarımıza bol kazançlar diliyorum. İnşallah umduklarını bulurlar.

Yaklaşık 6 aydır devam eden ve giderek büyüyen mali krizin farkında olan iktidarın, sanayiciye ve esnaflara sunduğu bir takım teşvikler ve krediler,  piyasalara bir rahatlama yaşatacak olsa da, bu rahatlama sunidir ve gelip geçicidir.

Ekonomide ki daralmaua en önemli sebep,  hiç şüphesiz komşularımızda yaşanan iç savaşlar ve kargaşalardır.

Suriye´de süren iç savaş, Irak ve Libya´daki siyasi belirsizlik, İran ve Rusya ile olan politik anlaşmazlıklar sürdüğü müddetçe, İnegöllü mobilyacılarımızın ihracat yapma şansı yoktur. İç piyasa zaten milletin alım gücünün dip yapması nedeniyle açmaza girmiştir.

Kış ayının en soğuk günlrini yaşadığımız şu günlerde barınma,(kira) ısınma(doğalgaz) elektrik ve su gibi en tabi ihtiyaçların asgarisi yaklaşık 1000 TL´yi bulmaktadır. İşçi maaşlarının İnegöl´de ortalama 1500 lira civarında olduğunu düşündüğümüzde, 4 kişilik bir ailenin geçinme ile ilgili sıkıntısı şuan tavan yapmış durumdadır.

İç piyasanın ve ihracatın tıkandığı mobilya sanayiindeki krizin kısa zamanda sona ermemesi durumunda, işsizliğin sıfır olduğu İnegöl´de, maazallah yakın zamanda işsizler ordusu ile karşılaşabiliriz.

Mobilyanın başkenti olma yolunda adım adım ilerleyen İnegöl´ümüzün sektördeki temsilcileri, yaşanan bu mali krizi atlatması için hükümetin, acil önlem alması ve sektör temsilcilerine kalıcı destekler sunması gerekmektedir.

Bu konuda sektör temsilcisi STK´lar bir araya gelerek ortak fikirler ve projeler geliştirebilir ve hükümetimizden talepte bulunabilir. Bunun yanında işverenlerin üretim ve işçi maliyetlerine yönelik alacacağı tedbirlerin ve tasarrufların yanısıra, işçi maliyetlerinin (SGK primi) ve üretimdeki maliyetlerin (elektrik, doğalgaz, vergi ve KDV) asgariye çekilmesiyle kriz hafifletilebilir ve aşılabilir diye düşünüyorum.