www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


SEÇİME GİDERKEN-1


24 Haziran seçimlerine bir aydan daha az bir zaman kaldı. Partiler seçim çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Parti önleri ve şehrin muhtelif yerleri bayraklarla donatılıyor. Partilerin milletvekili adayları sahaya indi ve yapacakları hizmetleri aktarmaya başladı.

Bir tarafta Cumhur ittifakı ile AK Parti, MHP, HÜDAPAR ve BBP, diğer tarafta Milet ittifakı ile CHP, İyi Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti. Seçimlere ittifakların dışında kalarak bağımsız katılan HDP ve Vatan Partisi de bulunuyor.

Cumhur ittifakının cumhurbaşkanı adayı herkesin malumu AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan. Erdoğan, 16 yıldır ülkemizi yöneten ve oylarını sürekli arttıran bir lider. Ancak yeni seçim sisteminde başkan adaylarının yüzde 50+1´i yakalaması zor olduğundan, yıllarca birbiriyle didişen liderler kavgayı bir tarafa bırakıp bir araya gelmiş  ve yine farklı dünya görüşüne sahip siyasi partiler ortak değerlerde buluşup seçim işbirliği yapmayı başarmışlardır. Bu işbirlikleri aslında huzur, geçim ve sükûnete hasret Aziz milletimiz tarafından memnuniyetle karşılanmıştır.

CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi´nin oluşturduğu Millet İttifakı, Cumhur ittifakının aksine, bir seçim işbirliği şeklindedir. Millet ittifakında yer alan CHP´de Muharrem İnce, İYİ Parti´de Meral Akşener, Saadet Partisi´nde ise Temel Karamollaoğlu başkanlığa aday olan isimlerdir.

24 Haziran´da milletimiz, hangi lideri beğeniyorsa, hangi partiyi TBMM´de görmek istiyorsa tercihini o yönde kullanacaktır. Bu seçimin diğer seçimlerden farkı ülke barajının olmamasıdır. Eskiden bir parti herhangi bir şehirde yüzde 100 oy bile alsa, yüzde 10 Türkiye barajına takıldığından milletvekili çıkaramıyordu. Şimdi yüzde 10 Türkiye barajı olmadığından, her partinin kendi bölgesinden yeterli oyu alması halinde milletvekili çıkarma şansı bulunmakta. Özetle, 24 Haziran seçimleri, TBMM´de çok farklı siyasi partilerin kendini temsil etme imkânı sunuyor.

Milletvekili sayısının 18´den 20´ye çıkarıldığı Bursa´da 2 seçim bölgesi bulunuyor. 1. Bölge´de Osmangazi, Nilüfer, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Orhaneli ve Büyükorhan ilçeleri bulunuyor Bu seçim bölgesinde toplamda 1 milyon 463 bin seçmen bulunuyor

İnegöl, Mudanya, Gemlik, Orhangazi, İznik, Gürsu, Yıldırım, Kestel, Yenişehir, Keles ve Harmancık ise 2. Bölge´de yer alıyor. 11 ilçeden oluşan 2. seçim bölgesinde ise 1 milyon 432 bin nüfus bulunuyor.