www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


Seçimi kim kazanır?

.


Genel seçimlere şunun şurasında 1 yıldan az bir zaman kaldı. Seçimler, normal zamanında yapılırsa,  18 Haziran 2023 tarihinde sandığa gideceğiz.

Tabi seçimler yaklaştıkça siyasetteki nabızda aynı oranda yükselmekte. Cumhur ittifakı ile Millet İttifakı arasında geçeceği tahmin edilen genel seçim yarışında kim ipi göğüsler şuan ancak Allah bilir.

Ancak iktidar kanadı özellikle son  6 aydır muhalefetin (milletin) sesine kulak vermeye başladı. Asgari ücrete yapılan ara zamla asgari ücretliin maaşı net 5 bin 500,35 TL oldu.  Yeterlimi değil…

Geçmişte borcu olan çiftçilere ödeme kolaylığı geliyor.  Borçlu çiftçi bir defada ödeme yaparsa faiz alınmayacak. Borcunun yüzde 10-20-30'unu peşin getiren, kalan miktarı 60 aya kadar vadelendirebilecek.

Yine 2 bin TL ve altındaki borçları nedeniyle icralık olan 5 buçuk milyon vatandaşımız icra takibinden kurtuldu.

Öğrenciler kredi borçlarının fazilerine yeni bir af getirilecek.

Yeni bir torba yasa ile vergi ve SSK borçlarına yapılandırma gündemde.

Ve özellikle emeklililikte yaşa takılanlar için müjdeler verildi. Yılbaşına kalmadan EYT’lilerin mağduriyeti giderileceği ifade edildi. Memurlar için 3600 ek gösterge vs. gibi bir çok kesimin beklentileri ve talepleri dikkate alınarak bir bir çözülmekte.

Şayet seçimlere kadar enflasyon oranları düşürülür, vatandaşların alım gücünü yükseltmeye yönelik kalıcı adımlarda atılırsa, Cumhur ittifakı onca şikayete rağmen seçimleri kazanır diye tahmin ediyorum.

Zira Türk insanın şuan tek derdi geçim. Herkes iyi bir geçim istiyor. Evim arabam olsun, tatile gidebileyim.  Bayram seyran geldimi rahatça ve darlanmadan alışverişimi yapabileyim istiyor. bu herkesin Hakkı…

Günümüz koşullarında çalışırken bile geçinemeyenler, emekli olunca zaten geçinemediklerinden çalışmak zorunda kalıyor.  Ancak hiçbir işletme ve firma  45 yaşını aşmış insanlara iş imkanı sunmuyor.

Birde ülkemizde genç nüfus, üniversite sonrası büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Hukuk, Tıp ve birkaç mesleki üniversilerden mezun olanlar hariç, yüzbinlerce gencimiz mezun olduğu okulun diplomasıyla iş bulamıyor.  Bir tarafta ara eleman sıkıntısı yaşayan işletmeler, diğer tarafta dploması hiçbir işe yaramayan yüzbinlerce genç…

Ve yine üniversite mezunu işsiz gençlerin akibetini yaşamaktan korkan,  ülkesinde yaşamayı düşünmeyen, hayali Avrupa ülkelerinden birine kapağı atmak olan yüzbinlerce lise son sınıf öğrencisi ki, bunların hepsi 2023’te oy kullanacak.

Teknolojinin pik yaptığı çağda, rahata alışmış, baba parası yiyerek askerlik çağına kadar gelmiş milyonlarca gencimiz, elinde maalesef bir altın bilezik (meslek olmadığından, gelecekten ümidi kesmiş durumda. 20 yıllık iktidarında çocuklarımızı meslek sahibi yapacak bir eğitim sistemini hayata geçirememiş iolanlar, seçime kadar nasıl bir hamle yaparda milyonlarca gensin yeniden ümidi olur bilinmez.

Ama şu bir vaka ki, hükümetin vatan, bayrak, din diyanet diyerek oy aldığı, sosyal yardımlarla ayakta tuttuğu, yeni vaatlerle oy devşireceği seçmen oranı, 2023’te yetersiz kalabilir.

Zira geleceğe dair ümidini yitirmiş miyonlarca genç ve onların istikbali için kaygılı olan milyonlaca ebeveyn, 2023 seçimlernin belirleyicisi olacaktır.

Siyasi kavgalar, suni gündemler, kısır horoz döğüşleri, karşılıklı iftira kampanyaları, boş vaatler, havanda su döven açıklamalar, tehdit ve korku pompalamalar 2023 seçimlerinde seçmenin itibar etmeyeceği, fikrini değiştirme konusunda asla etkili olamayacak beyhude girişimler olacaktır.

Bir tarafa 20 yılı devirmiş yola devam etmek isteyen Cumhur ittifakı, diğer tarafta birbirleriyle fikri benzerlikleri olmamasına rağmen, ortak müştereklerde bir araya gelmeyi başarmış, milletin derdine çare olma iddiasında olan Millet İttifakı…

Tabi siyasette 24 saat çok uzun bir zaman. Herşey olabilir. Mesela 6’lı ittifak içerisinde olan Saadet Partisi ve İYİ Parti kongreye gidiyor. Saadet Partisi’de Genel Başkanı Temel Karamollaoğlunun staratejini ve izlediği politikayı beğenmeyen ciddi bir kitle var. Bu kitle Karamollaoğlu’nun karşısına bir aday çıkarabilir ve kazanması halinde 6’lı masadan çekilip kendi yolunu seçebilir.

 Yine İYİ Parti’de yeni bir ekiple seçimlere gitme arzusu var. Bu durum listeye giremeyenlerde kırgınlıklara ve küslüklere sebep olabilir.  Bu kırgınlar da beraberinde istilafalara yol açabilir.  

Tabi  gönlümüzden geçen çatışmasız, kavgasız, sonucu tüm milletimizin hayrına, güzel günlere kapı aralayacak bir seçim olsun. Mevlam neyler, neylerse güzel eyler…