www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


SİYASETTE TENCERE FOKURDUYOR

Milletin muffakta tenceresi kaynamasa da, siyaset mutfağında tencere fokurduyor....


Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, MHP Lideri Devlet Bahçeli ve akabinde Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asıltürk’ü evinde ziyaret etmesi, siyasi çevrelerde büyük heyecan uyandırdı.

MHP Lideri Bahçeli’ye yapılan ziyareti mutat ziyaret olarak açıklayan Başkan Erdoğan’ın, Oğuzhan Asıltürk ziyaretine, “acaba bir ittifak olabilir mi” şeklinde açıklama getirmesi” erken seçim ve ittifak konularını yeniden tartışmaya açtı.

Başkan Erdoğan’ın Saadet Partisi’ni Cumhur ittifakına bizzat davet etmesi, Saadet Partisi kanadında da olumlu karşılandı. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk'ü ziyaretine ilişkin, "İttifaklar koalisyon değildir. Her türlü fikir alışverişine açığız. Bu görüşmeler iyidir" yorumunu yaptı. Tabi ziyaretin içeriğine ilişkin detayları çok fazla bilemediğimizden, bu ziyaret siyasi olarak nelere gebe çok da fazla kestirilemiyor.

Başkan Erdoğan’ın bundan sonraki süreçte diğer parti liderlerini ziyaret edeceğini açıklaması ise özellikle İYİ Parti Lideri Meral Akşener’i ziyaret edip etmeyeceği konusunda büyük merak uyandırdı.

Zira CHP’nin, terör örgütü PKK’nın siyasi uzantısı HDP ile arasına bir türlü mesafe koyamaması, millet ittifakının diğer ortağı, İYİ Parti yöneticilerini de milliyetçi tabanını da ister istemez rahatsız etmekte ve her siyasi platformda önlerine kâbus gibi çıkmakta.

Parti tabanının CHP-HDP yakınlaşmasından duyduğu rahatsızlığı iyi bilen Meral Akşener, her ne kadar Cumhur İttifakına kapıları kapatmış gözükse de, siyaset kurumu her türlü gelişmeye ve iletişime açık ve gebe. Bu sebeple İYİ Parti’nin olası Erdoğan ziyaretinde, yeni bir yol ayırımına girmesi söz konusu.

Diğer taraftan AK Parti’de önemli görevlerde bulunduktan sonra Erdoğan ile ters düşen ve istifa ederek kendilerine parti kuran Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan ile Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın da Erdoğan tarafından ziyaret edilmesi bekleniyor. Şahsi fikrim Erdoğan, bu üç parti lideri ile de mutlaka görüşecektir.

2020 yılının 12’inci ayında kaleme aldığım  “Yarın seçim olsa” başlıklı yazımda, Başkan Erdoğan şayet Meral Akşener’i Cumhur ittifakına ikna edemez ise, 2021 yılının ortalarına doğru Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Deva Partisi ve Yeniden Refah Partisi’nin liderleri ile gizli ya da aşikâr görüşmelere başlar ve onları Cumhur ittifakına davet eder diye tahminde bulunmuştum.

Yanılmamışım, henüz daha 2021 yılının başında bu görüşmeler başladı bile. Bu partiler ile mutabakat sağlanır ve Cumhur ittifakına katılmaları sağlanırsa, 2021 yılı sonu, ya da 2022 yılının başlarında bir erken seçim olur diye düşünüyorum. Mevla görelim neyler, neylerse güzel eyler…