www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


VEKİLLER GÜNAH MI ÇIKARIYOR?

VEKİLLER GÜNAH MI ÇIKARIYOR?


AK Parti, CHP, MHP ve BDP milletvekillerine yeni haklar tanıyan yasa taslağı, 12 grup başkanvekilinin ortak imzasıyla Meclis`e sunulmuştu.

Teklif yasalaştığında;

Milletvekillerinin "temsil niteliği bulunan programları için yapmış oldukları giderler  TBMM bütçesinden karşılanacak.

Vekil araçlarına, ambulans, itfaiye ve takipteki polis araçları gibi geçiş üstünlüğü tanınacak. Sadece görev sırasında kırmızı pasaport kullanan milletvekilleri ve aileleri, teklifle ömür boyu bu haktan yararlanabilecek.

Ayrıca, vekiller halen uygulandığı gibi silah ruhsatı alabilecek. Bu ruhsatlarda süre kaydı aranmayacak. Belgeler için vergi ve harç da alınmayacak.

3 aylık peşin maaş uygulaması sürecek. Ancak ölüm, cumhurbaşkanı seçilme ve genel seçimler halinde önceden verilen üç aylık ödenek ve yolluklar geri alınmayacaktı.

Milletin lehine olan konularda bir türlü uzlaşamayan milletvekillerinin, kendileri için hazırladığı bu kıyak yasa teklifi, kamuoyundan büyük tepki gördü. Halkın tepkisini gören CHP ve MHP, yasa taslağı üzerindeki imzalarını geri çekti.

Kendilerine ömür boyu geçerli olacak haklar tanıyan milletvekilleri, gördükleri tepkilerin ardından, şimdi günah çıkarırcasına yıllardır konuşulan ama bir türlü gerçekleşmeyen asgari ücretten vergi alınmaması konusunda uzlaşmaya vardılar. 

Yeni anayasa`ya "asgari ücretten vergi alınmayacak" hükmünün eklenmesi kararlaştırıldı. Buna göre, çeşitli adlar altında vergi olarak asgari ücretten yapılan 205 liralık kesinti artık yapılmayacak. Komisyon`da, çalışan kadın ve erkekler için eşit işe eşit ücret ilkesinin esas alınması ile işverene, iş kazası ve meslek hastalıklarından doğan tazminatlar için primi kendisi tarafından ödenen sorumluluk sigortasını yaptırma zorunluluğu da uzlaşılan konular arasında yer aldı.

Asgari ücretle ilgili bu iyileştirmeyi yapan vekillerin, kendileri için hazırladıkları kıyak yasa taslağını en kısa sürede yeniden meclise sunacaklarından adım gibi eminim. Umarım yanılırım.