www.haberyorumgazetesi.com

Şerif Gürbaş


YARIN SEÇİM OLSA!

Eskiden partiler iktidar, liderler başbakan olmak için yarışırdı. Şimdi ise, partiler ittifak yapmadan iktidar lafı edemiyor, vaatte bulunamıyor.


Eskiden partiler iktidar, liderler başbakan olmak için yarışırdı. Şimdi ise, partiler ittifak yapmadan iktidar lafı edemiyor, vaatte bulunamıyor.

Peki, yarın seçim olsa ne olacak derseniz, aynı tas aynı hamam olacak derim. Bir tarafta ittifakların ana gövdesini oluşturan AK Parti ve MHP, diğer tarafta CHP ve İYİ Parti…

Ancak her iki tarafında oyları iktidar olmaya yetmiyor. Her iki tarafında yanlarına ilave partiler alması lazım. Özellikle Millet ittifakı için HDP’nin oylarına büyük ihtiyaç var. Zira CHP ve İYİ Parti’nin oylarını yukarıdan aşağıya, sağdan sola toplasanız da iktidar olmaya yetmiyor.

Yanlarına HDP’yi alsalar, bu saatten sonra buna ne İYİ Parti rıza gösterir ne diğer sağ ve muhafazakar partiler. Çünkü HDP özellikle milliyetçi ve muhafazakar kesimin kırmızı çizgisi durumunda. PKK’nın siyasi uzantısı HDP’yi yanına alan hangi parti olursa olsun, kesinlikle kaybeder ve eksiye geçer…

Peki, HDP’siz seçim nasıl kazanılır, partiler 2023’e giderken nasıl bir yol izleyecek. AK Parti bir kere iktidarı kaybetmeyi asla göze alamaz. Bu nedenle de seçimlere kadar her türlü siyasi hamleyi ve icraatı yapacaktır. Zira belediye seçimlerinde yapılan stratejik hatalar nedeniyle birçok büyükşehiri kaybettiler ve halen bunun acısını yaşıyorlar.  Üzerine birde iktidarı kaybederlerse bu AK Parti’nin sonu olur. Seçim kaybeden Erdoğan, kesinlikle siyasete devam etmez ve o dakka bırakır. Erdoğan’sız AK Parti’de çok ciddi bir kaoslar yaşanır, parti çil yavrusu gibi dağılır ve bir dahaki seçimlerde yüzde 10’u dahi aşamaz…

Bunu iyi bilen AK Parti Lideri Erdoğan, seçimleri kazanmak için İYİ Parti’yi Cumhur ittifakı yanına çekmeye çalışacaktır. İYİ Parti’nin dahil olacağı Cumhur ittifakı ise seçimlerin mutlak galibi olur. Ancak İYİ Parti Cumhur ittifakına katılır mı, şu minvalde zor gözüküyor. Meral Akşener’in ittifaka sıcak bakması için en önemli şartı, parlamenter sisteme geri dönülmesi. Bu şartından taviz vereceğini sanmıyorum. Erdoğan’ın mevcut sistemi dayatması durumunda ise İYİ Parti’nin Cumhur ittifakına katılması imkansız gözüküyor.

AK Parti şayet İYİ Parti’yi ikna edemez ise, geriye yüzde 1 oyu bulunan Saadet Partisi ile, oy oranları henüz belli olmayan BBP, Deva, Gelecek ve Yeniden Refah Partisi kalıyor. 2021 ortalarında bu partiler ile açık ya da gizli görüşmeler başlayabilir. Görüşmelerde parti liderleri ittifak için mutabık kalırlarsa ve liderlerin sert söylemleri yerini uzlaştırıcı, birleştirici ve toparlayıcı cümlelere dönüşür ise bu durum parti tabanlarının da yumuşamasına ve ittifaka sıcak bakmasına evrilir.

Tabi Cumhur ittifakına davet edilecek bu partiler içerisinde özellikle Saadet Partisi’nin en önemli taleplerinden biri, kendi ismi ve amblemi ile seçime girmek olacaktır. Zira son seçimlerde böyle bir ittifak söz konusu iken Saadet Partisi’nin bu talebine MHP’nin sıcak bakmadığı biliniyor. Bunun dışında SP’nin grup kuracak sayıda milletvekili beklentisi ve milli politikalar dışında atılacak adımlarda karşı duruş sergileyeceği ifade edilir ki, bu da Saadet Partisi tabanının en önemli beklentilerindendir. Saadet Partisi’nin bu beklentilerine MHP’nin sıcak bakmayacağını düşünüyorum. Ve bu nedenle de SP’nin 2023 seçimlerinde Cumhur ittifakı içerisinde olmayacağı kanaatindeyim.

Peki, AK Parti HDP’ye yanaşır mı, şu süreçte zor gözüküyor. Çözüm sürecinde HDP ile kanka olan AK Parti’nin en başta Bahçeli’yi ikna etmesi gerekir. Bahçeli, ikna olsa da MHP Tabanı buna asla rıza göstermez ki, AK Parti tabanın da ciddi kırılmalar yaşanır.  En başta dediğim gibi HDP sağ ve milliyetçi seçmen için kırmızı çizgidir.

İttifaklar dışında AK Parti’nin 2023 yılında ipi göğüslemesi için bir şık daha var. O da iktidar gücü ile milletin gönlünü fethedecek hamleler yapmak. En başta milletin geçim sıkıntısını çözecek adımlar atması icap ediyor. Özellikle emekli ve asgari ücretlinin maaşlarını tatmin edici şekilde iyileştirmesi şart. Üniversite mezunu on binlerce gencin umutla beklediği atamaları yapar,  yine süresini doldurmuş emeklilik bekleyen yüz binlerin beklentilerini karşılar ise, belki MHP’ye bile gerek kalmadan yeniden tek başına iktidar olabilir. Tabi AK Parti için bu saydıklarımı hayata geçirmek hiçte kolay değil, ama muhalefet için tüm bunları vaat etmek çok kolay. Zira bekara karı boşamak zor olmaz.