98. Yıldönümü İnegöl´de Kutlandı

98. Yıldönümü İnegöl´de Kutlandı

Artvin´in düşman işgalinden kurtuluşunun 98´inci yıldönümü düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Programa;  İnegöl belediye başkan yardımcısı, Şavşatlılar sosyal yardımlaşma derneği Başkanı Durmuş Aydın, İnegöl CHP ilçe Başkanı Necmi Demir, İyi Parti Belediye başkan Adayı Hakan Özdemir yanı sıra, bini aşkın vatandaş katıldı. Artvin´in kurtuluş şenliği gecesinde; dernek bünyesinde oluşturulan Halk dansları folklor ekibi Artvin yöresi halk oyunları büyük beğeni topladı. Ayrıca salonun girişinde davetlilere; Artvin yöresel gıda ve kıyafetlerin, köylerinde kullanılan aletlerin fotoğraflarını yansıtan, bir sergiye de yer verildi.

Programın açılış konuşmasını yapan İnegöl Artvin kültür Derneği yönetim kurulu Başkanı Kemal Torun, yaptığı konuşmasında şunları söyledi; ? Artvin;  Yavuz Sultan Selim tarafından  Osmanlı toprakların a katılmış ve öyle  kalmıştır. Tarihte 93 harbi olarak bilinen 1877 / 1878  Osmanlı Rus Savaşı sonrası Ruslara savaş tazminatı olarak verilmiştir. 43 yıl süren esaret yılları ve çekilen acılar, Ekim devrimi sonrası önce Rusların çekilmesiyle sonra Mondros  ateş kesle İngiliz ve Gürcü işgalinde kaldı. Anadolu´da Kurtuluş savaşı başlayınca sivil milis kuvvetlerinin de desteğiyle 7 mart 1921 tarihinde Artvin´imiz düşman işgalinde kurtulmuştur. Dedi.

Torun, son olarak; ?16 Mart 1921 Moskova antlaşmasıyla sınırlar belirlenmiş ve güvence altına alınmıştır. Hepimizin kurtuluş günümüzü kutluyor iyi eğlenceler diliyorum.? Diyerek sözlerine son verdi.

Haber ve Fotoğraf:Osman GÜRBAŞ