Çocuklarınızı Tarıma Yönlendirin

Çocuklarınızı Tarıma Yönlendirin

Küçük Yenice Mahallesinde düzenlenen meyve budama kursunun sertifika töreninde konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, gençlerin tarımdan uzaklaştığını ifade ederek ?Çocuklarımızı bir şekilde tarıma yönlendirmemiz lazım? dedi.

İnegöl Belediyesi´nin kırsala mahallelere yönelik eğitim seminerleri sürüyor. Bilinçli üretici ve doğru tarım amacıyla 3 yıldır gerçekleştirilen eğitimler kapsamında Küçük Yenice Mahallesinde meyve budama kursu düzenlendi. Kursun tamamlanmasının ardından sertifika töreni düzenlendi.

Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ile Muhtarlar Derneği Başkanı Resul Kayman´ın da katıldığı törende, çiftçilere genç neslin tarıma yönlendirilmesi konusunda çağrıda bulunuldu.

TARIMIN TÜM PAYDAŞLARI BİRLİKTE HAREKET EDİYOR

Tören öncesi konuşan İlçe Tarım Müdürü İbrahim Ekren, yaklaşık 1 ay önce İnegöl İlçe Tarım Müdürlüğü görevine başladığını hatırlatarak ?Hızlı başladığımızı da söyleyebilirim. İnegöl Belediyemiz, Ziraat Odamız ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüz ile işbirliği içerisinde eğitimlerimiz sürüyor? dedi. Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çiftçi eğitim seminerlerini sürdürdüklerini belirterek ?Burası 11´inci kırsal mahallemiz oluyor. Bazen gece bazen gündüz yapılan eğitimlerle çiftçilerimizi bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bu eğitimleri de sizlerden gelen talepler üzerine yapıyoruz. Tarımda İnegöl´ün paydaşları olarak biz birlikteyiz ve sizlerleyiz? diye konuştu. Kısa bir selamlama konuşması yapan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir de Küçük Yenice Mahallesinde daha önce de kurslar açıldığını belirtti.

 

ÇİFTÇİ EĞİTİMLERİ 3 YILDIR SÜRÜYOR

Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit de mahalle sakinlerine hitaben bir konuşma yaptı. İnegöl Belediyesi olarak tarımın ilçemizdeki diğer paydaşları olan kurumlarla birlikte kış dönemlerinde çiftçi eğitim seminerleri düzenlediklerini hatırlatan Yiğit, ?Birkaç saatlikte olsa yeni gelişen teknolojiyle alakalı veya farklı konularda değişiklikler varsa onları aktarmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken İnegöl Belediyesi, İlçe Tarım Müdürlüğümüz, Ziraat Odamız, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüz ile birlikte yapıyoruz. Yaklaşık 3 yıldır bu programlarımıza devam ediyoruz? dedi.

GENÇLER TARIMDAN UZAKLAŞIYOR

Konuşmasında gençlerin tarımdan uzaklaştığına dikkat çeken Eşref Yiğit, şöyle konuştu: ?Küçük Yenice Mahallesindeyiz. İnegöl´de tarımının iyi olması gereken bölgelerden birindeyiz. Ama burada 40 yaşının altında kimseyi göremiyorum şuanda. Maalesef gençlerimiz tarımdan uzaklaştırıldı. Bunlar biraz beklentilerle de alakalı. Gençlerimiz maalesef farklı işlere yönlendiriliyor. Burada herkesin 15 dönümden 40-50 dönüme kadar arazisi var. Yapıldığında gerçekten tarım, dışarıda 2 bin liraya çalışacak kardeşimize maaşının 3-4 katını kazandırabilecek potansiyele sahip.?

GÖLET SAYESİNDE DAHA KOLAY TARIM YAPILACAK

?Bazı yerlerde tabi sıkıntılar var. Gerekli çalışmalar bugüne kadar yapılamamış olabilir. Ama inşallah muhtarımız da yakından takip ediyor bizlerin 2 yıldır üzerinde çalıştığı bir proje var burada. Kurşunlu ve Eymir mahallelerimizde gölet yapılmış, acaba burada da yapılabilir mi konusunda bir çalışma içerisine girdik. Bu 15-20 yıl önce de konuşulmuş ama yapılamamış. Bu yıl da su debi ölçümleri yapılacak. İnşallah onu da hayata geçirebilirsek bu bölgede daha iyi ve daha kolay tarım yapılabilir.?

TARIM YAPARAK GEÇİMİNİZİ DAHA KOLAY SAĞLAYABİLİRSİNİZ

Eşref Yiğit, İnegöl´ün verimli toprakları ve yüksek tarım potansiyelini hatırlatarak sürdürdüğü konuşmasında, şehirde maaşlı çalışmaktansa kırsalda tarım yapılarak daha rahat şartlarda yaşanabileceğini de vurguladı. İnegöl´ün sadece bir sanayi şehri olmadığını ifade eden Yiğit, ?Ülkemizin değerli bir ovasının üzerinde kurulu. Türkiye´nin en değerli topraklarında oturuyoruz. Taş eksen taş çıkacak topraklarda yaşıyoruz. Ama maalesef bunu iyi kullanamıyoruz ya da kullanmıyoruz. Gençlerimizi, çocuklarımızı tarımdan uzaklaştırıyoruz. Benim çocuğum çiftçilik yapmaz diyoruz. Burada tarım yapıldığı için bunu söylüyorum. Aslında aynı şey mobilya için de geçerli. Bizde genel anlamda şöyle bir algı var; oğlum benim yaptığım işi yapmasın. Herkesin kaygısı o. Mobilyacıysa baba; oğlum, sakın mobilya işine girme diyor. Çiftçiyse; oğlum bu işlerde iş yok, uzak dur? Kardeşim ne yapacak bu çocuk. Herkes müdür mü olacak, herkes profesör mü olacak. Beklentiler çok farklı. Gerçekleri önümüzde koymamız lazım. Burada yaşayan bir kardeşimiz 20-30 dönüm bir bahçeyi işleyerek İnegöl´de 3 bin lira maaş alan kardeşimizden daha kolay geçimini sağlar. Çocuklarımızı bir şekilde buna yönlendirmemiz lazım. Bakın ortalık 2 yıllık üniversite mezunu dolu. Çocuklarımızı üniversiteye gönderelim, okusunlar. Okumuş, eğitimli çiftçiler olsunlar. Lütfen bu işleri çocuklarımıza öğretelim? şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından mahalle sakinlerine sertifikaları takdim edildi. Ardından Küçük Yenice Mahallesinde bulunan bir şeftali bahçesinde budama ile ilgili pratik eğitim verildi.

 

Haber ve Fotoğraf: Kurum Bülteni



www.haberyorumgazetesi.com
  • BIST 100

    8948,13%-0,65
  • DOLAR

    34,24% -0,06
  • EURO

    37,30% 0,21
  • GRAM ALTIN

    3058,11% -0,41
  • Ç. ALTIN

    5015,36% 0,02