Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hürol Akdeniz, birçok kişinin mağduru olduğu ancak söylemekte çekindiği Hemoroid hastalığı konusunda açıklama yapıp vatandaşlara “Saklamayın” uyarısı yaptı.
Hemoroidin muayene olmaya utanılan hastalıkların en başında geldiğini ifade eden Akdeniz, Hep gizli saklı yaşanıyor. Bu nedenle hastalar etraftan duydukları kulaktan dolma bilgilerle bilinçsizce ilaçlar kullanarak kendi kendilerini tedavi etmeye çalışıyorlar. Ama Hemoroid tedavisi yapıyorum derken, erken teşhisin hayati önem taşıdığını ve hemoroid gibi kötü huylu bir hastalığın tedavisinin gecikmesine sebep olabileceklerini unutuyorlar” dedi.
Hemoroidin makat bölgesindeki damarların genişlemesi ve şişmesi ile oluşan yumruların dışarıya çıkması olarak tanımlayan Op. Dr. Hürol Akdeniz “Halk arasında basur olarak da adlandırılan hemoroidin ana nedeni kabızlıktır ve ayrıca kalıtımsal özellikte taşımaktadır. Hemoroidin nedenleri arasında en önde dışkılama alışkanlıklarındaki yanlışlardır. Bunu kabızlık ve ıkınma izler. Ayrıca ishal, tenezm yani tuvalette fazla kalarak dışkılamaya çalışmak gibi durumlar kronik ıkınmaya yol açarak hemoroidal hastalık etiyolojisinde rol oynarlar. Bunun dışında, ailesel yatkınlık ve karın içi basıncını artıran olaylarda (gebelik, asit gibi) hemoroidal hastalığı neden olabilir. Kolit, proktit, enterit gibi barsak enfeksiyonları da sebepler arasındadır. Hemoroidal hastalık nedenleri arasında araştırmalarla desteklenmeyen birçok söylence söz konusudur. Baharatlı yiyecekler, aşırı kahve tüketimi, sigara içmek, kronik alkol kullanımı, uzun süre araba kullanmak, ağır işlerde çalışmak, şişmanlık bunlardan bazılarıdır. Ayrıca hamilelik, ağır egzersiz, uzun süre oturma veya ayakta kalma ile hemoroidal hastalık gelişimi arasındaki ilişki tartışmalı olsa da bu olayların hemoroid belirtilerini alevlendirebileceği düşünülmektedir” diye konuştu.
Op. Dr. Hürol Akdeniz, korunma yolları arasında düzenli tuvalet alışkanlığının önemli rol oynadığına da dikkat çekerek şöyle devam etti: “Ayrıca doğru beslenmemek de kabızlığı tetikleyen en önemli faktördür. Bu nedenle beslenmenize dikkat etmeliyiz. Katı gıdalar, hazır gıdalar, katkılı yiyecekler, doğal olmayan yiyecekler, taze meyve sebze tüketmemek basurun hazırlayıcısı faktörlerdir. Daha fazla tahıl gurubu, sebze yemeği ve meyve tüketilmelidir. Sebze ve meyvelerin kabuklarının soyulmamış olmasına özen gösterin. Özellikle lifli yiyeceklerin tüketimini arttırmalısınız. Bol miktarda sıvı tüketin. Ayrıca aynı varisli damarlarda olduğu gibi fazla kilolar hemoroid oluşumunda da etkili olabilir. Bu nedenle kilonuzu kontrol altında tutmalısınız. Hemoroidal hastalıklar tedavi derecesine bağlı olarak değişir. Cerrahi tedavi, ilaç tedavisi ve yaşam tarzı değişikliği ana tedavi yöntemleridir. Hemoroid tedavisi planlanmasında hemoroidin tipi (iç veya dış), hemoroitin evresi ve hastada yarattığı şikayetlerin şiddeti göz önüne alınır. Birinci ve ikinci derece hemoroidlerde, uygun diyet (meyve, sebze, lifli gıdalar ve bol su içmek), dışkı yumuşatıcı ilaçlar, ılık su oturma banyosu ve istirahat ile tıbbi tedavi genellikle yeterli olmaktadır. Eğer kanama devam ederse lastik bantla bağlama, sklerozan ilaç injeksiyonu (iğne ile kurutma), halk arasında lazer olarak bilinen infrared ışık koagülasyonu gibi cerrahi dışı girişimler uygulanabilir. Başka sebeplerde araştırılıp ayrıca tedavi edilmelidir. Cerrahiye yani ameliyata gerek yoktur. Üçüncü derece hemoroidlerde; duruma göre önce tıbbi ve konservatif yöntemlerle başlanır; çok az vakada cerrahi tedavi gerekir. Dördüncü derece hemoroid bu hastalarda tıbbi tedaviden klinik belirtilerde rahatlama olur ancak çoğunda cerrahi tedavi gerekir. Ancak cerrahiye engel varsa, öncelikle diyet ayarlanır, dışkılama alışkanlığı düzenlenir, dışkı yumuşatıcıları, sıcak su oturma banyoları, bölgesel ağrı kesici kremler ile konservatif tıbbi yöntemlere devam edilir. Hemoroid tedavi edilmeğinde beraberinde birçok sorunu da getiren önemli bir hastalıktır. Bu nedenle doktora müracaat edilmekte geç kalınmamalıdır.”
8948,13%-0,65
34,24% -0,06
37,30% 0,21
3058,11% -0,41
5015,36% 0,02