Tarih: 07.09.2012 12:19

İNEGÖL YÖRÜKLERLE BÜYÜK İLERLEME KAYDETTİ

Facebook Twitter Linked-in

Kurtuluş etkinlikleri dün gün boyu devam ederken, günün öne çıkan programlarından biri de Kent Müzesinde düzenlenen İnegöl’ün kurtuluşu ile ilgili konferans oldu. İlçe protokolünün de yoğun ilgi gösterdiği konferansa konuşmacı olarak katılan Uludağ Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, yaklaşık 20 dakikada İnegöl’ün kurtuluş serüvenini anlattı.

İNEGÖL YÖRÜKLERLE BÜYÜK İLERLEME KAYDETTİ

Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a Kent Müzesini İnegöl’e kazandırdığı için teşekkür eden Oğuzoğlu, “Bu müze sayesinde İnegöllüler geçmişini görecekler. Ayrıca bu gibi önemli günlerde kutlamalar gerçekleştirecekler. Tarihi öğrenmek son derece önemlidir. İnegöllüler İnegöl’ün tarihini de bilmelidirler. İnegöl, fetihten itibaren bu bölgeye yerleşen Yörüklerle büyük ilerleme kaydetmiştir. İnegöl aynı zamanda göçmenler için de özel bir yerdir. 93 Harbini hatırlayalım. Osmanlı gerek Kafkasya’dan gerekse Balkanlardan birçok göçmene kucak açmıştır. İnegöl de bu göçmenlerden büyük kısmını kabul etmiştir. Bu bir arada yaşama kültürüdür. Bu bizim insanımızın ne kadar asil olduğunun göstergesidir. Doğuda bölücü terörden kaçan insanımız da köylerini kentlerini bırakıp batıya gelmişlerdir. İnegöl onlara da kucak açmıştır” dedi.

İNEGÖL’ÜN KURTULUŞ COŞKUSU, BURSA’NIN KURTARILMASINA TEŞVİK ETTİ

6 Eylül 1922 tarihinde İnegöl’ün Yunan işgalinden kurtarıldığını ifade eden Oğuzoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “27 Ekim tarihinde İnegöl işgal edilirken, Bursa’nın işgali 8 Temmuz’dur. Bu İnegöl’ün 4-5 ay direndiğini göstermektedir. I. ve II. İnönü Savaşlarını kaybeden Yunanlılar, İnegöl’ü de kaybettiler. İnegöl 3 kez işgalden kurtarıldı. İnegöl’de Yunan işgalinde 47 kişi öldü, 9 kişi yaralandı. 200 kişi de esir düştü. Yunanlıların Bursa yöresini eyalet olarak bağlama düşünceleri vardı. Gizli bir plan uyguluyorlardı. Rum ve Ermeni çeteleri kuruldu Bursa’nın merkezinde. 30’a yakın insanı şehit ettiler. 26 Ağustos’ta başlayan Büyük Taarruz’un ardından 6 Eylül tarihinde Şükrü Naili Paşa kumandasındaki Türk Ordusu İnegöl’ü işgalden kurtardı. 7 Eylül tarihindeki coşku, Bursa’nın da kurtarılmasına teşvik etti. İnegöl’ün kurtuluşu basit bir gün değildir. Bu büyük günü unutmamamız, küçüklerimize anlatmamız gerekir.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —