Konu ile ilgili bir basın açıklaması yapan Makine Mühendisleri Odası Yürütme Kurulu Başkanı Erkan Öztürk, 22.05.2003 tarihinde yürürlüğe giren 4857 sayılı İş Kanunun, İş sağlığı ve güvenliği alanında ülkemize pek çok yenilikleri kazandırdığını söyledi.
Ülkemizdeki iş kazalarının azaltılması çalışmaları doğrultusunda tehlike sınıflarına göre, işyerlerinde iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu ve işçilere eğitim alma zorunluluğunu getirdiğini ifade eden Öztürk, “İş güvenliği uzmanı çalıştırmayan işyerlerine idari para cezası uygulaması ve olası işkazalarında işverenin çok ciddi sıkıntılarla karşılaşacağı anlaşılmaktadır. Sanayi şehri olan İnegöl de iş güvenliği uygulamalarının yaygınlaşması sanayinin sağlıklı gelişmesi açısından çok önemlidir” dedi.
İş kazalarının maddi ve manevi maliyetini hesaplamak mümkün değil
İş kazalarında; eğitim eksikliği, kurallara uymama, kişisel koruyucu kullanmama çok sık rastlanan durumlar olduğunu kaydeden Öztürk, “İş kazalarının gerek maddi ve gerekse manevi maliyetini hesaplamak mümkün değildir. Gerekli önlemleri almak en ucuz maliyettir. Bu bakış açısı çok önemlidir. SGK’nın 2009 yılı verilerine göre ülkemizde; 64 bin 316 iş kazası olurken, bin171 işçimiz hayatını kaybetmiştir. Yani her gün ortalama maalesef üç işçimiz hayatını kaybetmiştir. Yaralananlar, sakat kalanlar göz önüne alınırsa bu tablonun toplumumuzda yarattığı gerek maddi gerekse manevi külfet ciddi boyuttadır” ifadelerini kullandı.
Çalışanların eğitimi şart
Öztürk, işyerlerinde sağlıklı ve güvenli bir iş ortamının sağlanması ve sürdürülmesi çalışanların eğitimi ile mümkün olduğunu savunarak, “Çalışanlarımızın eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi, yıllık eğitim planı hazırlanması ve eğitimlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Her yıl tekrarlanması yasal zorunluluk olan bu eğitimlerin kayıt altına alınması ve saklanması zorunludur. İlgili yasa gereği eğitimlerin sertifikalı ‘iş güvenliği uzmanı’ veya yetkili kuruluşlardan alınması gerekmektedir” diye konuştu.
8948,13%-0,65
34,24% -0,06
37,30% 0,21
3058,11% -0,41
5015,36% 0,02