İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan KOSGEB’in 5 milyar TL bütçeli yeni destek programı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Yavuz Uğurdağ, pandemiden etkilenen imalat sektörlerinde çalışan mikro ve küçük ölçekli işletmeler ile teknoloji tabanlı start-up’larınbu desteğe başvurabileceklerini ifade etti.
FAİZSİZ VE 3 YIL GERİ ÖDEMESİZ
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Yavuz Uğurdağ, “Covid-19salgını sebebiyle gelir kaybına uğramış veya nakit akışı bozulmuş ama istihdamını koruyan imalat sektörlerinde faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli işletmelere yönelikolarak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeni bir destek programı açıklandı. KOSGEB tarafından sağlanacak olan 5 milyar TL bütçeli bu yeni destek programında mikro işletmeler 30 bin liraya kadar, küçük işletmeler ise 75 bin liraya kadar 3 yıl geri ödemesiz, tamamı faizsiz olacak şekilde bu destekten faydalanabilecekler.”
BAŞVURULAR 3 MAYIS’TA BAŞLIYOR
“Bu sektörlerde şartları taşıyan mikro veya küçük işletmeler, 3 Mayıs Pazartesi gününden itibaren e-Devlet üzerinden KOSGEB aracılığı ile başvurularını yapabilirler.Şartları uygunluk gösteren işletmelerimizin destekten faydalanmaları için başvurularını gerçekleştirmelerini temenni ediyor, başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere desteklerin sağlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Uğurdağ ayrıca, ilgili destek programının uygulama esaslarının yayınlanması ardından Odamızca ayrıca bir duyuru yapılacağını belirtti.
MİKRO İŞLETME NEDİR?
Mikro işletmeler,10 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 1 milyon Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.
KÜÇÜK İŞLETME NEDİR?
Küçük işletmeler, 50 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 8 milyon Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.
KREDİDEN FAYDALANMA TEMEL KRİTERLERİ
Krediden faydalanacak olan işletmelerde;Covid-19 öncesi faaliyette olmaları, istihdamlarını koruyor olmaları, gelir kaybına uğramış olmaları ve nakit akışlarının bozulmuşolması şartları aranacaktır.
9738,92%0,24
35,50% 0,05
36,64% 0,15
3060,83% 0,26
4876,78% 0,00