Önceki akşamı saat 19.30´da Sani Konukoğlu Konferans Salonu´nda düzenlenen Mobilya sektöründe iş sağlığı ve güvenliği konulu seminer İş Teftiş Bursa Grup Başkanvekili İş Başmüfettişi Ali Yazar, İş Teftiş Bursa Grup eski Başkanı İş Başmüfettişi Yaşar Ata ve İş Teftiş Bursa Grup Başkanı İş Müfettişi Muhammed Öztürk tarafından gerçekleştirildi.
SİTEM ETTİ
Program öncesinde kısa bir selamlama konuşması yapan İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Genel Sekreteri N. Kamuran Balkan, tüm oda üyelerine mesaj ve e-mail yolu ile duyuru yapmalarına rağmen istenilen katılımı alamadıklarını belirterek mobilyacıların duyarsızlığından dolayı sitemde bulundu.
ÖNEMLİ BİLGİLER VERDİ
İş Müfettişi Muhammed Öztürk, ?İş sağlığı ve güvenliği, kamu ve özel sektöre ait bütün işyerleri işverenler, işveren vekilleri, çırak ve stajyerler dâhil tüm çalışanları kapsıyor. Tehlike, işyerinde mevcut olan olağan hasar verme potansiyeline denir. Mevcut olmayan veya zarar verme potansiyeline sahip olmayan konular tehlikeye girmez. Tehlikeden dolayı yaşanacak kayba da risk diyoruz. İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede; mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi, mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapması gerekir. İşveren, işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izlemek, denetlemek ve uygunsuzlukları gidermekle mükelleftir. İşyeri dışındaki uzman kişi ve kuruluşlardan hizmet alınması, işverenin sorumluluklarını ortadan kaldırmaz. İşveren, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin maliyetini çalışanlara yansıtamaz. İşverenin yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde şu ilkeler göz önünde bulundurulur; risklerden kaçınmak, kaçınılması mümkün olmayan riskleri analiz etmek, risklerle kaynağında mücadele etmek. Teknik gelişmelere uyum sağlamak gerekir. Tehlikeli olanı, tehlikesiz veya daha az tehlikeli olanla değiştirmeliyiz. Teknoloji, iş organizasyonu, çalışma şartları, sosyal ilişkiler ve çalışma ortamı ile ilgili faktörlerin etkilerini kapsayan tutarlı ve genel bir önleme politikası geliştirilmelidir. Toplu korunma tedbirlerine, kişisel korunma tedbirlerine göre öncelik vermeliyiz. Çalışanlara uygun talimatlar verilmelidir. İşverenler çalışanları arasında işyeri uzmanı, işyeri hekimi veya çok tehlikeli sınıflarda diğer sağlık personeli görevlendirir. Kendisi bu yetkinlikte ise kendisi de bu görevi üstlenebilir. Çalışanları arasında bu yetkinliğe sahip kişiler yok ise o takdirde ortak sağlık güvenlik birimlerinden bu hizmeti alabilir. 50´den az çalışana sahip işyerlerinde işveren bu yetkilere sahip olmasa dahi bu hizmeti kendisi yerine getirebiliyor. İşveren, araç gereç, mekân, zaman ve benzeri gerekli bütün ihtiyaçları karşılamak durumunda. Diğer profesyonellerle işbirliği ve koordinasyonu sağlamalı. Kendisine yazılı bildirilen mevzuata uygun tüm tedbirleri almakla mükelleftir? dedi.
Haber ve Fotoğraf: M. Salih KAYGUSUZ
8948,13%-0,65
34,24% -0,06
37,30% 0,21
3058,11% -0,41
5015,36% 0,02