"Vadi`n Natrun Hapishanesi`nden kaçmak, baskın düzenlenmesine yardımcı olarak tutukluların kaçmasını sağlamak" suçlamasıyla hakkında açılan dava kapsamında yargılanan Mursi ile 21 sanık, Kahire`nin doğusundaki Polis Akademesi`nde oluşturulan mahkemeye getirildi.
Mahkemede oluşturulan iki ayrı cam kafese konulan Mursi ile diğer sanıkların, mahkeme salonuna girerken Rabia işaretleri yaparak, "askeri yönetime son" sloganları attığı belirtildi.
Mursi`nin ayrı bir cam kafese, diğer sanıkların ise diğer cam kafese konuldukları ve yargılanmayı reddettiklerini ifade etmek için mahkeme heyetine sırtlarını döndükleri ifade edildi. Mahkeme daha önce başlayacağı duyurulan saate başlamadı.
İşaret diliyle mesaj verecek
AA`ya konuşan Mursi`nin savunma heyetinden avukat Hasan Salih, Mursi ile beraberindeki sanıkların seslerinin duyulmaması için özel önlem alındığına dikkat çekti.
Salih, şunları aktardı:
"Mursi ve beraberindeki sanıklar, seslerinin duyulmasına izin verilmemesi nedeniyle mesajlarını halka ve mahkeme heyetine ulaştırmak için işaret diline başvuracaklardır. Mahkeme salonuna kurulan cam kafes sanıkların görüşlerini mahkeme ve savunma heyetine ifade etmelerine izin veren kanuna aykırı. Mahkeme heyetiyle nasıl iletişim kuracaklarını hala bilmiyorlar."
Mursi, 28 Ocak 2011 sabahı, Müslüman Kardeşler`in Mübarek karşıtı gösterilere katılacağını açıklamasının ardından tutuklanarak Vadi`n Natrun Hapishanesi`ne konulmuş, 30 Ocak akşamı ise, ülke Kahire Ceza Mahkemesi Başkanı Şaban eş-Şami, Mursi`nin, yargılandığı davanın ilk duruşmasının canlı yayınlanacağını söylemişti.
genelinde kitlesel firarların gerçekleşmesi sırasında çoğu Müslüman Kardeşler (İhvan) yöneticisi 34 kişi ile birlikte hapisten çıkarılmıştı.
Bununla ilgili açılan ve ``hapishane baskınları`` olarak bilinen davada 22`si tutuklu 131 zanlı bulunuyor, Mursi`nin de zanlılar listesinde 83 nolu zanlı olduğu ifade ediliyor.
Bu davanın dışında 3 davadan daha yargılanan Mursi, 2012 anayasasının 152. maddesi uyarınca yargılanmayı reddediyor.
9998,46%-0,31
35,62% 0,17
37,05% -0,06
3124,79% 0,83
4996,08% 0,73