1- Kullanmadığınız, eskimiş, işe yaramayan eşyaları atın. Tarihi geçmiş soslar da, paslanmış bıçaklarınız da bu gruba dahil. Özellikle de sağlığınıza zararı dokunabilecek çizilmiş teflon tavadan ya da artık yosunlanmış plastik kaplardan hemen kurtulun.
Eskimiş eşyaların yanı sıra, mutfakta bulunsun diye aldığınız ama hiç kullanmadığınız ürünleri de tanıdıklara verin. Fritöz, ekmek kızartma makinesi ya da meyve sıkacağı gibi yer kaplayan aletler bir heves alınır ama aslında çoğu evde pek de sık kullanılmadıkları bir gerçektir.
2- Bozuk aletleri ve eşyaları tamir ettirin ya da yenileyin. Aspiratörünüz çalışmıyorsa ya da tezgahın lambası yanmıyorsa bu tip aksaklıkları giderin.
3- Sık kullandığınız aletleri kolay erişebileceğiniz şekilde yerleştirin. Tam tersi ayda yılda bir çıkardığınız büyük servis tabağını ya da misafir için aldığınız büyük tepsiyi mutfak dışında depo niyetine kullandığınız dolapta ya da salondaki büfede saklayabilirsiniz.
Her zaman kullandığınız kepçe, tava, baharat gibi ürünler içinse tezgahta, raflarda yani el altında yer açın. Benzer ürünleri bir araya getirin.
İşinizin kolaylaşması adına mutfağınızı beş bölüm halinde düşünün ve araç gereçlerin grup halinde yerleştirilmesini de bu bölümlere göre yapın:
SAKLAMA: Buzdolabı da dahil olmak üzere, dolaplarınız bu bölüme dahildir. Yiyecek hazırlarken buzdolabından çıkardığınız meyveleri koyacak kasenin de yakınlarda olması işinizi hızlandırır. Saklama kaplarınızı buzdolabına yakın yerleştirmeniz iyi bir fikir olabilir.
HAZIRLIK: Kesme tahtası, bıçaklar, kaşıklar ya da karıştırma kabı gibi yemek hazırlarken sıkça kullandığınız ürünler bu gruptadır. Birbirlerine yakın durmaları mantıklı olabilir.
PİŞİRME: Ocağınız, fırınınız ve tencere tavanız bu gruptadır. Tahta kaşıklarınızın ve kepçenizin ocağa yakın durmasını tercih edebilirsiniz.
SERVİS: Peçeteler, masa örtüsü, tabaklar, kısaca yemek için masayı hazırlamakta kullandığınız her türlü ürün için en doğru saklama yeri neresi belirleyin. Masayı hazırlamak için tek tek bütün dolap ve çekmeceleri açmaktansa, tek bir yerden tüm ihtiyaçlarınıza ulaşmanız daha iyi olur.
TEMİZLİK: Sabun, bulaşık deterjanı, yağ sökücü bir arada ve kolay ulşaılır bir yerde olursa mutfağınız dağılmadan sık sık temizleyebilir ve böylelikle dağınıklığı önlemiş olursunuz. Üstelik mutfakta hijyenin önemi düşünülürse, bu sağlık açısından da yararlı olur.
Çöp kovanızı yeterli büyüklükte alın ve yemek yaparken kolayca kapağını açıp çöp atabileceğiniz, pratik bir ürün seçin.
4- Tezgahta elinizin altında olması gereken çeşitli ürünleri bir araya getirdikten sonra şimdi geri kalan aksesuarlardan ya da fazlalıklardan kurtulun. Rahatça pişirme hazırlıkları yapacağınız kadar yer açın.
5- Ufak da olsa bir mutfak defteri edinin. Mutfakta eksilen malzemeleri not edin. Yemek kitaplarınızla birlikte defteriniz için belki bir raf düzenlemesi pratik olabilir.
9031,82%-2,18
34,47% 0,08
36,47% 0,41
2942,53% 0,26
4929,17% 0,00