Reklam

Osmaneli'de Yapılan Kazılarda 1800 Yıllık Buzdolabı Küpü Bulundu

YHT tünel çalışması sırasında bulunan bin 800 yıllık küpün antik dönemde buzdolabı olarak kullanıldığı tespit edildi.

Osmaneli'de Yapılan Kazılarda 1800 Yıllık Buzdolabı Küpü Bulundu

Tarihi Kazıda Bulunan Bin 800 Yıllık Küpün Gizemi Çözüldü

Yüksek Hızlı Tren Hattı Çalışmaları Sırasında Keşfedilen Eser

Bilecik iline bağlı Osmaneli ilçesinde, İznik yolu güzergahında yürütülen Yüksek Hızlı Tren (YHT) tünel inşaat çalışmaları sırasında tarihi bir keşif gerçekleştirildi. Çalışmalar esnasında gün yüzüne çıkarılan ve boyutları 1,5 metre yüksekliğe, 1 metre genişliğe ulaşan devasa bir küp, bölge halkı ve ziyaretçiler tarafından büyük ilgiyle karşılandı. Söz konusu antik eser, günümüzde tarihi Aya Yorgi Kilisesi bahçesinde sergilenmek üzere koruma altına alındı.

Antik Dönemin Gıda Saklama Teknolojisi

Bulunan bu tarihi küpün özellikleri hakkında açıklamalarda bulunan Osmaneli Belediyesi çalışanı İlayda Özkök, eserin bölgenin önemli kültürel miraslarından biri olduğunu ifade etti. Özkök, YHT hattı çalışmaları sırasında tespit edilen bu antik yapının şu an halkın ziyaretine açık olan Aya Yorgi Kilisesi bahçesinde diğer tarihi eserlerle birlikte sergilendiğini belirtti. İlayda Özkök, söz konusu küpün üzerinde gerçekleştirilen karbon araştırmaları neticesinde yaklaşık 1800 yıllık olduğu tespit edildiğini dile getirdi.

Bizans Döneminden Günümüze Kalan Miras

İlayda Özkök, yapılan bilimsel incelemeler sırasında küpün içerisinden gıda örnekleri elde edildiğini ve bu bulguların antik dönemdeki kullanım amacını netleştirdiğini kaydetti. Özkök, söz konusu küplerin Bizans İmparatorluğu döneminde yaşayan halk tarafından günümüzdeki buzdolabı işlevi görerek gıdaların muhafaza edilmesi amacıyla kullanıldığını aktardı. Bu keşifle birlikte Osmaneli'nin sadece bir geçiş noktası değil, gelişmiş bir yerleşim alanı ve doğayla uyumlu bir yerleşim merkezi olduğu bir kez daha kanıtlanmış oldu. Özkök, bölgenin tarihsel derinliğinin ve gelişim düzeyinin bu tür eserler sayesinde daha iyi anlaşıldığını vurguladı.

Reklam
Reklam
• 05.10.2026
İFTARA KALAN --:--:--
  • İMSAK 05:34
  • GÜNEŞ 06:57
  • ÖĞLE 12:57
  • İKİNDİ 16:12
  • AKŞAM 18:48
  • YATSI 20:06
Reklam
  • BIST 100

    12443,92%1,42
  • DOLAR

    49,15% 0,06
  • EURO

    55,08% -0,41
  • GRAM ALTIN

    6524,69% -0,26
  • Ç. ALTIN

    10500,99% -0,19
Reklam
Reklam