SAĞLIK PERSONELİ YETERSİZ

SAĞLIK PERSONELİ YETERSİZ

Türk Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Ümit Turhan, İnegöl´de sağlık personeli anlamında ciddi bir yetersizlik olduğunu ve bu konuda önce yerel dinamiklerin harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

Türk Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Ümit Turhan, Bursa İl Temsilcisi Mustafa Köse ve beraberlerindeki sendika üyeleri Mustafa Barbaros ve Fikret Okur, gazetemiz Haber Yorum´u ziyaret ederek gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

SAĞLIK ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ YÜZDE 15´LERDE

Haber Yorum Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şerif Gürbaş´a sağlık sektöründe yaşanan sıkıntıları anlatan Türk Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Ümit Turhan, ?Sağlıkta da bizim de destek verdiğimiz bir takım yenilikler oldu. Şuan için vatandaş memnuniyetinin Recep Akdağ´ın ilk döneminde yüzde 76´lara çıktığını övünerek söylüyordu. Bunu da çıkartan sağlık çalışanlarıdır. Bu kendiliğinden olmadı, bir takım revizyonlar yapıldı ama bu vatandaş memnuniyetinin oluşması için mutlaka çalışanlar özverili şekilde vatandaşa hizmet ettiler ki, böyle bir memnuniyet oldu. Ama çalışan memnuniyetine baktığımızda da yüzde 15´lerde. Bunun doğru orantılı olması lazım. Vatandaşa sağlık alanında ciddi memnuniyetler yaşatıyorsan, bunu yapan insanlara da hakkını vermelisin. Sağlık çalışanlarının bu anlamda özellikle ciddi ekonomik sıkıntıları var. Şuan kamuoyunda kime sorsak, kamu çalışanları döner sermaye alıyor, ücretleri yüksek gözüküyor diyorlar. Ama işin aslı öyle değil. Şuan 12-13 yıldır ciddi anlamda maaşlarımızda erime yaşandı? dedi.

EN BÜYÜK SORUN:?SAĞLIKTA ŞİDDET?

Sağlıkçıların en büyük sorunlarından bir tanesinin de sağlıkta şiddet olduğunu belirten Turhan, ?Bunu sizler aracılığı ile de İnegöl´deki vatandaşlarımıza hasetten belirtmek istiyoruz. Sağlık çalışanları vatandaşlarımıza hizmet içinoradalar. Onların acile geldiklerinde kendileriyle ilgili, aileleriyle ilgili hastalıklarını iyileştirmek adına bunları karşılıyorlar, 112 gidip evlerinden alıyor, acilde karşılayan arkadaşımız acilde karşılıyor, aile hekimi aile hekimliğinde hizmet veriyor. Biz bu şiddeti bir türlü anlayamıyoruz. Gün geçtikçe de artıyor. Azalmanın dışında bir artış söz konusu. TSM Başkanlığını ziyaret ettiğimizde bir doktor arkadaşımız Kurşunlu ASM´deyine şiddete uğramış. Onunla ilgili şikâyetlerde bulunuyordu. Bunlar güzel şeyler değil. Biz hekimlerimizi, sağlık çalışanlarımızı mahkeme köşelerinde vatandaşla yüzgöz olsun diye okutmadık. Bunlara sağlık hizmeti verilsin diye okuttuk. Ne yazık ki gün geçmiyor ki bir arkadaşımıza şiddet uygulanmamış olsun. Sağlıkta şiddeti özellikle kamuoyu olarak üstlenmemiz lazım. Bu bilinci oluşturamadığımız zaman vatandaş kendini hak görüyor. Kendini tedavi eden adamı dövmek veya ona saldırmak nasıl bir mantıktır çözemiyoruz. Acilde çalışan bir hekim olsanız siz tedavi ediyorsunuz arkadan tedavi ettiğiniz hastanın yakınları size saldırıyor. Hem onlara karşılık vermeye çalışıyor hem de hastayı kurtarmaya çalışıyor. Bizim arkadaşlarımız yine ne yapıyor? Bu insani görev, onların yaptığı saldırı farklıdır, biz yine hizmetimizi vermeye devam ediyoruz diyorlar. Belki aynı şahıs yine geldiğinde yine tedavi ediyoruz ama o husumeti yaşatmıyoruz, belli etmiyoruz. Bunun için de vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmaları gerekiyor? şeklinde konuştu.

SAĞLIK PERSONELİ SAYISI YETMİYOR

İnegöl´de hem hastanede hem de TSM´de şuan için sağlık çalışanı anlamında ciddi bir sıkıntısı olduğunu belirten Turhan, ?Bununla alakalı da hem basın mensupları hem de STK´lar ve siyasilerle bu işi çözmesi gerekiyor. Sağlıkçı açığı diğer çalışanlar üzerine nöbet olarak yansıyor. Ayda 11 nöbet tutan arkadaşımız varmış. Bu sayı arkadaşımızın eve gidemediği anlamına geliyor. Birçok ilden büyük olan bir ilçenin bu anlamda açığının olması son derece üzücü. Yetkililerin bir an önce sağlık tesislerindeki açığı gidermeleri gerekiyor. Bizler de üzerimize düşen görevi yapıp konuyu Ankara´da gündeme getireceğiz. Öncelikle yerel dinamiklerin bu işi çözmesi lazım. Buradaki sağlıkçı açığı, vatandaşlarımıza hizmet olarak yansıyacaktır? diye konuştu.