Ülkeden çıkandan mı girenden mi harç alınmalı?

Ülkeden çıkandan mı girenden mi harç alınmalı?

Ülkeden çıkandan mı girenden mi harç alınmalı?

İnegöl Mobilya İhrcatçıları Derneği (İMİDER) Başkan yardımcısı Okan ÖZKAN ;” Pandemi sonrası yaşanan küresel resesyonun etkileri tüm dünya da görülmeye devam etmektedir. Türkiye ekonomisinin kronik cari açık probleminin sonuçlarından katma değerli ihracat yaparak kaçınmaya çalıştığı kritik derecede önemli dönemler yaşıyoruz.  Günümüzde ihracatçılarımızın yaşadığı problemleri başlıklar halinde özetlemek istiyor bu konulara dikkat çekmek istiyoruz.” Dedi. 
Okan ÖZKAN ihracatçıların yaşadığı problemleri aşağıdaki gibi sıraladı.
“1-)İhracatçılarımız, enflasyondan bağımsız hareket eden daha doğrusu enflasyon rekor kırarken hiç hareket etmeyen döviz kurları sebebiyle fiyat artışı yapmak zorunda kalıp ya da karlılığından feragat edip uluslararası rekabette zor dönemler geçirmektedir. 
2-) İhracatçılarımız uluslararası yük taşımacılığı güzergahlarında yaşanan güvenlik sıkıntıları ile navlun fiyatlarındaki afaki fiyat istikrarsızlıkları ihracatçı firmalarının işini zorlaştırmaktadır. 
3-)İhracatçılarımız son yıllarda  etki alanımızın ve ihracat rakamlarımızın yüksek olduğu komşu ülkelerin son dönemlerde uyguladığı vize prosedürleri ve ücretleri ile seyahat masrafları epeyce artış göstermiştir.
4-) İhracatçı bu sıkıntılatla mücadele ederken Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni vergi düzenlemeleri taslak çalışmasında; Yurtdışı çıkış harcının  150 TL’den  1.500 TL’ye çıkartılmasına sonrasında ise bu rakamın 3000 TL’ye çıkarılmasına ilişkin hazırlık yapıldığı paylaşıldı. Ayrıca yeni belirlenecek tutarın her yılın başında yeniden değerleme oranı kadar otomatik artışına ilişkin düzenleme hazırlığı yapılıyor. Bakanlık, geçen yıl 8.7 milyon kişinin harç ödeyerek yurt dışına çıktığını ve 2024 yılında bu sayının gerçekleşmesi halinde yıllık gelir etkisinin 12.6 milyar TL olacağını hesaplıyor. “
Dedi.

Son olarak Okan ÖZKAN; “Döviz getirmeye gidenden harç alınır mı? “ Dedi ve ekledi “İnegöl Mobilya İhracatçıları Derneği (İMİDER) olarak, ihracatçımızın işini kolaylaştırmak yerine ekstra maliyetler çıkarılmasını doğru bulmuyor ve karar alıcıların bu uygulamadan vazgeçmesini talep ediyoruz. ihracatçı kimliğiyle yurtdışına seyahat edenlerden hiçbir ücret alınmamasını, bunun yerine ülkemize gelen yabancı türistlerden ya da ülkemizde farklı sebeplerle ikamet etmekte olan yabancı ülke vatandaşlarından farklı bir harç alınmasını tavsiye eriyoruz.”
Dedi.



www.haberyorumgazetesi.com
  • BIST 100

    10781,33%0,94
  • DOLAR

    32,77% -0,17
  • EURO

    35,15% -0,33
  • GRAM ALTIN

    2451,81% -0,23
  • Ç. ALTIN

    3971,42% 0,45